Se dau bani de la stat pentru vacanțe! Cum puteți primi rapid un voucher de 3.000 de lei și unde puteți călători cu el. Este oficial

01 dec. 2022
Se dau bani de la stat pentru vacanțe! Cum puteți primi rapid un voucher de 3.000 de lei și unde puteți călători cu el. Este oficial
Foto: engin akyurt on Unsplash

Vești bune pentru români, în special pentru cei care iubesc vacanțele. Și asta pentru că statul dă bani pentru perioadele de relaxare de care orice angajat are nevoie. Un proiect de HG pus deja în dezbatere publică de către Ministerul Muncii va face ca totul să fie și mai bine, în scurt timp.

În urmă cu puțin timp, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de HG care prevede majorarea salariului minim brut pe țară la 3.000 de lei, față de 2.550 de lei cât este acum. Asta înseamnă automat creșteri pe mai multe zone de interes, incluzând aici și voucherele de vacanță.

Dacă proiectul va intra în vigoare din anul 2023, așa cum este și planul Guvernului, atunci tichetele de vacanță se vor raporta la un salariu minim brut pe țară în valoare de 3.000 de lei, ceea ce înseamnă bani mai mulți și pentru cei care vor să plece în concediu. Nu doar cei de la stat pot primi vouchere de vacanță, ci și cei din mediul privat.

Și angajații din privat pot primi vouchere de vacanță

Diferența este însă că angajatorul din domeniul privat va suporta el cheltuielile, dar îi convine acest lucru, pentru că sunt deductibile din punct de vedere fiscal.

Angajatorii care oferă vouchere de vacanță angajaților beneficiază de deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal și de scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. Aceeași angajatori mai sunt scutiți și de la plata contribuțiilor sociale.

„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.

Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a transmis ministrul Constantin-Daniel Cadariu.