Scad pensiile în următoarele luni în loc să crească? E o gaură în bugetul țării. Decizia luată de Guvern. Se va aplica la Casa de Pensii

17 apr. 2023
Scad pensiile în următoarele luni în loc să crească? E o gaură în bugetul țării. Decizia luată de Guvern. Se va aplica la Casa de Pensii

Scad sau nu pensiile în România. Politicienii promiseseră majorări, însă lucrurile sunt într-un haos total la Guvern, din cauza problemelor existente în buget. În urmă cu mai mulți ani, fix din acest motiv s-au tăiat pensii și salarii, iar acum mulți sunt îngrijorați că scenariul s-ar putea repeta. Casa de Pensii primește multe întrebări pe subiect.

Marius Budăi vine cu vești noi pentru pensionarii din România. Ministrul Muncii anunță că specialiștii din cadrul Ministerului, alături de cei de la Casa de Pensii, au înaintat către coaliția de guvernare mai multe variante de discuții privind pensiile.

Mai departe, spune ministrul, vor exista discuții, astfel încât să fie luată cea mai corectă decizie, care să aibă de altfel un impact pozitiv asupra pensionarilor din România.

”Vom avea o discuţie şi în coaliţie şi voi înainta către Banca Mondială studiul de impact pentru ca apoi să continuăm discuţiile cu Comisia Europeană”, a declarat Marius Budăi.

Riscă pensionarii să primească pensii mai mici? Ministrul spune că acest lucru nu trebuie să fie posibil. Scopul noilor modificări este acela de a rezolva inechitățile și nicidecum de a le accentua.

Ce se întâmplă cu pensiile din România?

”În primul şi în primul rând rezolvarea inechităţilor, după care anumite perioade contributive care au fost cu sporuri nepermanente”, a mai spus Marius Budăi, explicând astfel ce va aduce nou lege a pensiilor.

Printre altele, ministrul Muncii a mai vorbit și despre posibila ”gaură de la buget”. În acest sens, el susține că există numeroase soluții, astfel încât pensionarii să nu fie afectați.

”Eu am auzit chestiunea cu gaura la buget, dar nu l-am auzit pe ministru să folosească cuvântul ăsta. Bugetul Ministerului Muncii este compus de asistența socială și investiții. Nu ne atingem de salarii, de pensii și tot ceea ce înseamnă asistență socială. Partea de investiții nu se atinge.

Am găsit cheltuieli din care putem reduce: combustibil cu 20% și deplasări interne și externe. Atât putem face noi acum Ministerul Muncii. Nu avem o cifră finală. Am identificat ce putem face să susținem activitatea respectivă”, a mai completat Marius Budăi.