Atenție mare pensionari! Puteți primi o pensie în plus în fiecare lună. Ce condiție trebuie să îndepliniți? Banii vă pot intra direct pe card

12 apr. 2023
Atenție mare pensionari! Puteți primi o pensie în plus în fiecare lună. Ce condiție trebuie să îndepliniți? Banii vă pot intra direct pe card

Vești bune pentru o parte din pensionari. Sunt puțini care cunosc acest drept, însă la Ministerul Muncii există un document în care se dau informații extrem de prețioase. Sunt persoane care pot încasa două pensii în acest moment. Este vorba despre cei care au lucrat și în Spania. Iar numărul lor este destul de mare.

Ministerul Muncii din România și cel din Spania au în plan să colaboreze pe această zonă. Într-un comunicat de presă transmis recent se arată că Marius Budăi și Jose Luis Escriva Belmonte, omologul său spaniol, au semnat o declarație comună de intenție de colaborare în domeniul securității sociale între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Securității Sociale și Migrației din Spania.

Ce scrie în document? Sunt prezentate câteva aspecte esențiale despre importanța mobilității forței de muncă între cele două state. În același timp, în discuție au fost aduse și pensiile, dar și beneficiile sociale pe care le încasează anumite persoane.

”Am discutat cu omologul spaniol despre reformele pe care ambele state le-au inclus în Planurile lor de redresare și reziliență, dar și despre modalitățile prin care poate fi întărită colaborarea dintre instituțiile cu atribuții în domeniul protecției lucrătorilor, al pensiilor și beneficiilor sociale.

Ne aflăm într-o perioadă în care ambele țari au ca jalon în PNRR reforma pensiilor, pe care trebuie să o realizăm cu respect și demnitate față de cetățeni”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi.

Românii care pot primi două pensii

Ar putea deci românii care au lucrat și în Spania să încaseze două pensii? Nimic nu este clar, cert este că, potrivit Ministerului Muncii, mai bine de un milion de români trăiesc în Spania.

De cealaltă parte, dintre aceștia, peste 340.000 sunt aranjați cu acte în regulă, iar conform legislației comune europene, toți acești oameni vor primi pensie în momentul în care se vor pensiona. Totuși, țara din care vor primi pensia depinde de perioada minimă de cotizație.

Un exemplu dat de secretarul de stat Cristian Vasilcoiu este cel potrivit căruia românii care locuiesc în Spania vor primi pensie din ambele țări doar dacă au minim 15 ani de muncă în ambele țări.

El a mai menționat și că  există două metode prin care oamenii pot primi banii. Una dintre ele este cea în care o țară plătește ambele pensii, iar cea de a doua, o reprezintă primi banii din ambele părți.