S-a decis! Ei sunt românii care se vor vaccina primii împotriva COVID-19. Cum au fost aleși?

S-a decis! Ei sunt românii care se vor vaccina primii împotriva COVID-19. Cum au fost aleși?

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat, miercuri, care sunt criteriile prioritare de care se va ține cont pentru imunizarea în România.

“Campania de vaccinare din România va fi derulată în concordanță cu ce se întâmplă la nivel european. Ea este armonizată și compatibilă cu strategia europeană de vaccinare împotriva Sars-CoV-2. România nu este singură în acest demers.

Acționează în context european, pe picior de egalitate cu alte state membre. La nivelul grupului de lucru de la Ministerul Sănătății, la care participă experți de la ministerele implicate, Apărare, Afaceri Interne, a fost dezbătută, elaborată strategia care va fi finalizată la sfârșitul acestei săptămâni și săptămâna următoare va fi făcută publică așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Strategia este dezvoltată în baza unui cadru strategic pe care îl recomandă OMS și toate organizațiile internaționale, începând de la ECDC și Centrul de Control al Bolilor din SUA,” a declarat Valeriu Gheorghiță pentru Digi24.

Cine sunt românii care vor beneficia de primele doze de vaccin

Potrivit planurilor la nivel european, din grupele populaționale prioritizate fac parte lucrătorii din sistemul de sănătate, îngrijitorii din serviciile sociale, centrele de îngrijire pentru bolnavii cu dizabilități, pentru creșe, centre de îngrijire pe termen lung, căminele de bătrâni etc.

„Aceste activități critice sunt definite de OMS, iar pe noi ne interesează să protejăm activitatea în sine. Aici ar intra activități din domeniul apărării, securității naționale, transporturilor, energie, furnizare distribuție de alimente, apă potabilă, management de deșeuri, învățământ. Sunt principalele activități critice fără de care noi nu putem funcționa ca societate.

La categoriile vulnerabile vorbim în general de persoane vârstnice peste 65 de ani sau pacienți persoane cu boli cronice care le vulnerabilizează în situația unei infecții cu Sars-CoV-2. Aceste prioritizări sunt bazate pe niște criterii obiective și anume ne interesează criteriul epidemiologic, ceea ce înseamnă că acest criteriu ne permite o flexibilitate a alocării vaccinurilor.

Dacă la nivelul unei regiuni geografice în România vom avea o rată de pozitivare a cazurilor, o creștere accelerată disproporțional mai mare față de ce se întâmplă în restul regiunilor țării, este evident că acolo trebuie intervenit mai rapid pentru stingerea acelui focar.

Este important criteriul medical, adică dacă o persoană face infecție, care este riscul să dezvolte o formă severă, critică și să evolueze spre deces, dacă o persoană se infectează, care este riscul să o răspândească la un număr foarte mare de persoane și care este riscul în general ca o persoană să se infecteze.

Al treilea criteriu cât se poate de obiectiv este deservirea unei activități critice, esențiale, din infrastructura critică a statului,” adaugă medicul Valeriu Gheorghiță.