S-a aflat adevărul despre pensiile românilor. Este cea mai mare surpriză a bugetului de stat din 2021. De unde vin banii

21 ian. 2021
S-a aflat adevărul despre pensiile românilor. Este cea mai mare surpriză a bugetului de stat din 2021.  De unde vin banii

Majorarea pensiilor devine o idee din ce în ce mai îndepărtată, însă conform priorităților stabilite de Florin Cîțu, situația economică a României s-ar putea redresa mai repede decât ne-am fi așteptat. Există o soluție pentru ca România să aibă bani suficienți atât pentru plata pensiilor cât și pentru restul cheltuielilor.

Florin Cîțu preciza în urmă cu câteva zile că prioritatea bugetului de stat o reprezintă investițiile. În același timp, Guvernul este de părere că doar banii europeni pot susţine o creştere importantă a cheltuielilor cu investiţiile.

”Bugetul nu se schimbă foarte mult faţă de anul trecut. Priorităţile rămân aceleaşi – investiţiile. În continuare avem cheltuieli pentru sănătate, pe care trebuie să le facem în acest context de pandemie“, a spus premierul Cîţu,la Europa FM.

Cea mai mare surpriză a bugetului de stat

Vicepreședintele CFA, Adrian Codîrlaşu a abordat și el acest subiect. Acesta este de părere că investițiile anunțate de Cîțu ar putea fi ”surpriza bugetului în 2021.

De asemenea, el a mai subliniat importanța fondurilor europene. Cu alte cuvinte, potrivit acestuia, pentru creşterea investiţiilor este vitală absorbţia de fonduri europene Aici sunt incluse chiar și pensiile, dar și salariile românilor, pe care Guvernul nu le poate finanța la momentul actual.

”Cred că investiţiile vor fi surpriza bugetului în 2021. Dacă ne uităm la 2020, în aceste condiţii grele, guvernul a făcut investiţii. Marja de a face investiţii este destul de mică, dat fiind că salariile şi pensiile consumă o mare parte din venituri.

Este esenţial să luăm bani europeni, pentru că ei ne vor ajuta să continuăm investiţiile“, a spus Adrian Codirlaşu, pentru Ziarul Financiar.

Majorarea taxelor, o soluție reală?

Specialiștii din domeniul economic au abordat și subiectul majorării taxelor, care după părerea lor nu reprezintă o soluție fezabilă. Având în vedere și salariile înghețate în momentul de față, această majorare a taxelor ar putea brusca economia, care este destul de fragilă oricum.

Totuși, Adrian Codirlaşu susține că ce s-ar putea majora ar fi anumite impozite locale, precum taxa de proprietate. Cu acești bani, cheltuielile administrațiilor locale ar putea fi balansate.

”Pe creşteri de venituri mă uit că practic noi avem în sistem tot felul de taxe speciale, unele mai mici, care ar putea creşte către cele normale. Iarăşi avem taxe foarte mici pe proprietăţi, şi aici s-ar putea creşte taxarea, mai ales pe proprietăţi multiple”, a mai spus președintele CFA.

Ce se întâmplă cu pensiile

De cealaltă parte mai sunt și pensiile, dar și salariile. În prezent, Guvernul a luat deja măsura de a îngheța veniturile bugetarilor, iar Florin Cîțu anunța că legislaţia va fi modificată astfel încât plata pensiilor să fie în echilibru cu contribuţia şi creşterea să poată fi susţinută de buget.

Cu alte cuvinte, premierul își dorește ca pensiile să fie legate de principiul contributivității. De asemenea, el a mai menționat că pe lângă problema majorării pensiilor, există probleme la calcularea acestora dar și o serie de inechități.

Premierul țării a adăugat că își dorește într-adevăr pensii și salarii majorate, însă aceste majorări trebuie să poate fi plătite.

”Eu vreau să spun foarte clar că pensiile trebuie să fie legate de principiul contributivităţii şi de acolo pornim. Legislaţia pensiilor va fi modificată anul acesta. Sunt multe probleme, cum ar fi calcularea pensiilor şi inechităţi. Mă interesează ca pensiile şi salariile să aibă un ritm de creştere care să poată fi plătit“, a Cîțu