România, pe ultimul loc în UE ca tineri cu studii superioare. Ce procent au absolvit o facultate

04 iul. 2021
România, pe ultimul loc în UE ca tineri cu studii superioare. Ce procent au absolvit o facultate
Foto: JESHOOTS.COM on Unsplash

România nu stă bine din multe puncte de vedere și se află printre ultimele locuri în Uniunea Europeană. Dacă în trecut, ne puteam lăuda cu olimpicii internaționali, care fac cinste țării, ei bine acum aceștia sunt din ce în ce mai puțini. Iar după liceu, aleg să studieze în alte state și de cele mai multe ori nici nu se mai întorc.

Un studiu al Eurostat arată că situația în țara noastră devine din ce în ce mai dramatică. Într-o țară în care se promovează intens vedetele de carton, care nu și-au luat nici măcar examenul de bacalaureat, dar câștigă zeci de mii de euro din postări pe Instafram, studiile nu mai reprezintă o prioritate.

România, ultimul loc în UE ca număr de absolvenți de studii superioare

Astfel am ajuns să avem cei mai puţini absolvenţi de studii superioare din Uniunea Europeană. România ocupă chiar ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani, care au absolvit studiile unei instituţii superioare de învăţământ. Mai exact,  doar 25% dintre tinerii români au terminat o facultate.

În anul 2020, 41% dintre tinerii care trăiesc în state membre ale Uniunii Europene au decis să termine o facultate. Femeile au fost mai conștiincioase comparativ cu bărbații: 46% dintre au absolvit o facultate în timp ce în rândul bărbaţilor, procentul este de 35%, acest lucru în condiţiile în care ponderea bărbaţilor a crescut în ultimii 10 ani, dar nu destul de mult ca cea a femeilor.