România, lovitură neașteptată din SUA! Vești bune pentru Croația

29 sept. 2021
România, lovitură neașteptată din SUA! Vești bune pentru Croația

Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii croați au posibilitatea de a intra fără vize pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, a anunţat marţi şeful Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), Alejandro Mayorkas, transmite Reuters.

„Desemnarea astăzi a Croaţiei ca nou participant în Programul Visa Waiver este o recunoaştere importantă a intereselor economice şi de securitate comune ale ţărilor noastre”, a afirmat Alejandro Mayorkas.

Încă din luna august, Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a propus ca cetăţenii Croaţiei să poată călători fără vize în SUA. Blinken a postat pe Twitter că a luat această decizie deoarece este „recunoscut progresul uriaş al Croaţiei de a îndeplini standardele stricte impuse statelor care participă în Programul de scutire de vize pentru intrarea pe teritoriul SUA (visa waiver)”.

Blinken a adăugat că această decizie va consolida relaţiile dintre SUA şi Croaţia, iar premierul Croaţiei, Andrej Plenković, a transmis că de ridicarea vizelor vor beneficia cetăţenii croaţi care vor putea călători fără niciun obstacol în SUA. „Confirmăm parteneriatul dintre Croaţia şi SUA şi ne bucurăm de dezvoltarea în continuare a cooperării economice şi a relaţiilor comerciale. Mulţumim secretarului de stat al SUA de a invita Croaţia să intre în Programul de scutire de vize, ceea ce ar fi unul dintre ultimii paşi pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii croaţi” – a postat Plenković pe Twitter, adăugând că astfel va fi realizată o prioritate de politică externă a Croaţiei.

Croația este cel mai nou membru al UE, statul aderând la structurile Uniunii Europene în anul 2013. Astfel Croația ajunge peste România și la acest capitol.