România crează un val de nemulțumiri în întreaga Europă. Comisia Europeană nu este de acord cu planul de relansare economică

România crează un val de nemulțumiri în întreaga Europă. Comisia Europeană nu este de acord cu planul de relansare economică

Deciziile luate de România au generat un val de nemulțumiri în întreaga Europă. Dacă unele țări îi cer președintelui Klaus Iohannis să lase Guvernul în mâinile social democraților, de cealaltă parte, Comisia Europeană este total nemulțumită de planul de relansare economică al țării.

Surse politicei au confirmat pengu G4Media.ro că documentul oficial trimis de Guvernul Orban pentru atragerea celor 30 de miliarde de euro de la UE pentru relansarea economică a întregii țări, a fost criticat dur de Comisia Europeană.

Cu alte cuvinte, Executivul comunitar i-a reproșat Guvernului faptul că Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu prevede nici o reformă serioasă în domenii precum digitalizarea, protecția mediului, sustenabilitatea economică sau educația.

Programul care a ajuns la Comisia Europeană a fost trimis în plină campanie electorală și a fost folosit și pe plan intern, pentru a promova investițiile promise în infrastructură. De asemenea, Programul Național de Redresare vizează cheltuirea banilor europeni, adică a sumei de 30 de miliarde de euro, bani ce reprezintă atât granturi nerambursabile, cât și împrumuturi la dobânzi extrem de mici.

Ce a scris Guvernul Orban în program

Astfel, conform sursei citate, în programul transmis Comisiei Europene, Guvernul Orban listează sute de proiecte de șosele, autostrăzi, planuri de împădurire și desecare, metrou în București și Cluj, 7 depozite regionale pentru stocurile de medicamente, 100 de subunități de pompieri noi, 3 spitale noi, investiții în rețeaua de transport de energie, rețele de gaze, rețele de apă și canalizare, irigații.

Totuși, în ciuda celor enumertate, programul nu prevede nici o reformă substanțială în domeniile digital, schimbări climatice educație și echilibru macroeconomic, așa cum și-ar fi dorit Executivul comunitar.  De cealaltă parte însă, Comisia Europeană a cerut foarte clar, încă de la început, în criteriile oficiale de acordare a acestor sume ca statele membre să prezinte pentru finanțare proiecte care respectă în mod prioritar aceste reforme.

Pentru a mai da o șansă României, Comisia Europeană a cerut clar Guvernului să refacă programul inițial, lucru destul de dificil având în vedere situația din sistem care s-a degradat odată cu rezultatele de la alegerile parlamentare.

Din fericire, însă, România mai are timp, având în vedere faptul că Executivul Comunitar urmează să acorde decizia finală privind aprobarea planurilor naționale în luna aprilie 2021. Până la acel moment,  negocierile cu fiecare stat membru în parte continuă.