România are trei noi stațiuni turistice de interes local. Unde se află acestea?

România are trei noi stațiuni turistice de interes local. Unde se află acestea?

În România există 52 de stațiuni de interes național și 90 de stațiuni de interes local, ultimele trei câștigându-și acest statut doar de câteva zile.

Bala (județul Mehedinți), Beiuș (județul Bihor) și Mădăraș (județul Bihor) sunt cele mai noi stațiuni turistice de interes local din România.

Acestea au fosst atestate ca atare în urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autorităților administrației publice locale și, totodată, ținând cont de potențialul turistic, precum și de resursele naturale și antropice.

Comuna Bala, județul Mehedinți

Este o așezare veche, atestată documentar încă de pe vremea lui Mircea cel Bătrân (10 iunie 1415). În urmă cu patru ani, această comună a obținut statutul de stațiune balneoclimaterică, datorită izvoarelor mezotermale slab sulfuroase oligometalice și a nămolului sapropelic.

De asemenea, în localitate se poate practica turismul cultural-istoric, de tranzit, sportiv sau de agrement, având ca principale obiective turistice Biserica din Bala de Jos, Biserica de Lemn din Comăneşti, Biserica din Crainici, Biserica de Lemn din Dâlma, Casa-Muzeu Petre Scurtu, Castrul roman Cârşu, Dealurile „Mormântul Jidovului”, Moara de apă de la Molani, Râpa Dracului, Staţiunea Bala Băi şi ruinele tunelului Bejna de la Rudina.

Beiuș, județul Bihor

Teritoriul denumit generic „Țara Beiușului”, are o atestare documentară de aproape 750 de ani. Localitatea dispune de factori naturali de cură, precum apa geotermală și bioclimatul. Turiștii se pot recrea în cele două piscine publice, ștrandul termal, parcurile amenajate, zona centrală a orașului și zona Văii Nimăiești.

Așadar, în Beiuș puteți practica deopotrivă turismul cultural-istoric, turism de agrement și de tranzit. Printre cele mai importante obiective turistice se numără: Muzeul Municipal de Istorie şi Etnografie, Monumentul Martirilor Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş, Bustul lui Avram Iancu sau Biserica Ortodoxă din centrul oraşului.

Comuna Mădăra, județul Bihor

Comuna este cunoscută pentru subsolul bogat în apă geotermală. Concentrația de minerale a acesteia, precum și temperatura, sunt „de vină” pentru efectele binefăcătoare pentru tratarea multor afecțiuni.

Turiștii care ajung însă în această zonă pot practica și turism cultural-istoric, de agrement și recreere și chiar de vânătoare și pescuit sportiv.

Printre cele mai importante obiective turistice regăsim Monumentul eroilor şi Biserica Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului” din Homorog, Biserica din Ianoşda, Muzeul de icoane din Homorog, Ştrandul Termal Mădăraş, Balta Mărţihaz sau Pădurea Rădvani.

„Pe termen lung şi mediu, atestarea celor trei localităţi ca staţiuni turistice de interes local va crea un impact pozitiv. Acestea vor putea fi promovate cu noul statut şi astfel vor avea şanse mai mari în atragerea de finanţări nerambursabile, în condiţiile în care unele programe impun acest criteriu, influenţând şi creşterea circulaţiei turistice”, spun reprezentanţii Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.