Neașteptat: O zonă din România, inclusă de Național Geographic în topul destinațiilor de vacanță pentru familie în 2021

18 nov. 2020
Neașteptat: O zonă din România, inclusă de Național Geographic în topul destinațiilor de vacanță pentru familie în 2021
Photo by CALIN STAN on Unsplash

National Geographic a publicat, marți, Best of the World 2021, un ghid de 25 de destinații de luat în calcul pentru anul viitor. Destinațiile sunt împărțite în cinci categorii: familie, natură, aventură, sustenabilitate și cultură. În topul destinațiilor pentru familie se află și o zonă din România.

Astfel, echipa editorială internațională a National Geographic a inclus Transilvania în cele 5 porpuneri de destinații de vacanță pentru familie în 2021. Celelalte propuneri pentru o vacanță cu familia sunt: England Coastal Path (sud-vestul Angliei), Space Coast (Florida, SUA), Hortobagy (Ungaria) şi regiunea indigenă din British Columbia (Canada).

Transilvania, descrisă de National Geographic

„Unul dintre efectele secundare ale lui Dracula – roman al autorului irlandez Bram Stoker – a fost că a transformat Transilvania, o regiune reală a României, într-un tărâm mitic, «un loc blestemat din acest pământ blestemat, unde diavolul şi copiii lui încă merg cu picioare pământeşti», aşa cum a spus scriitorul.

Având în vedere că Stoker nu a văzut vreodată locul cu ochii lui, a compilat meşteşugit informaţia pentru romanul lui din 1897 din cărţi scrise de călători britanici.

Ce a ratat Stoker e că Transilvania ar trebui cunoscută pentru aerul pastoral vechi european”. Clujul şi Braşovul reprezintă baze pentru explorarea Transilvaniei rurale cu pajişti inflorite, castele ca din cărţile cu poveşti şi sate cu străzi pietruite.

Pentru familii, un sejur la o fermă ar putea reprezenta o şansă de deconectare, de a petrece timpul făcând plimbări în căruţa, drumeţii în Munţii Carpaţi şi ajutând la munci din gospodărie.

Farmecul bucolic al Transilvaniei l-a atras şi pe prinţul Charles, a cărui fundaţie finanţează proiecte de protejare a arhitecturii locale,” notează Nationa Geographic.

Pe de altă parte, în cadrul categoriei sustenabilitate au fost înaintate șase propuneri din Europa, Statele Unite și Africa: Alonissos (Grecia), Copenhaga (Danemarca), Noua Caledonie (Franţa), Freiburg (Germania), Gabon (Africa Centrală) şi Denver (Colorado, SUA).

În ceea ce privește categoria aventură, echipa editorială a National Geographic a inclus patru propuneri: Dominica (Caraibe), Svaneti (Georgia), Parcul naţional Los Glaciares (Argentina) şi depresiunea Danakil (Etiopia).