Raed Arafat a explicat când se va pune capăt pandemiei. Cât timp vom mai avea restricții

02 ian. 2021
Raed Arafat a explicat când se va pune capăt pandemiei. Cât timp vom mai avea restricții
Raed Arafat, șeful DSU

Întreaga planetă aștepta cu nerăbdarea vaccinul anti-coronavirus, care să ne ajute să revenim la normalitate, după ce timp de aproape un an, toate țările au fost nevoite să impună numeroase restricții cetățenilor. Nici România nu a făcut excepție, iar ultimele trei luni au fost cele mai grele pentru sistemul medical întrucât numărul infectărilor a crescut considerabil.

Crăciunul a venit, însă cu un cadou pentru medicii din prima linie: vaccinul anti COVID-19, cel autorizat de Comisia Europeană și furnizat de Pfizer BioNtech. Deja primele doze au fost epuizate, iar acum România așteaptă o nouă tranșă. Din luna ianuarie ar trebuie să se livreze săptămânal un număr mare de doze pentru imunizare mai întât a personalului medical, iar apoi a celui vulnerabil.

Când se va termina pandemia?

Medicul Raed Arafat, șeful DSU a explicat că vaccinarea medicilor de la finalul anului 2020 este un semn bun, dar că pandemia este totuși departe de final. Dacă vom respecta toate regulile, aceasta ar putea fi stopată în câteva luni.

„Semn bun este că au fost vaccinați colegi din prima linie, care au dorit să facă acest lucru.Un semn bun este începutul în care vedem lumina de la capătul tunelului, dar mai e mult până acolo. Trebuie să respectăm regulile până vom ajunge să avem un segment important vaccinat”, a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) la Realitatea Plus.

Ce alte vaccinuri anti-coronavirus ar putea primi România

Raed Arafat a mai adăugat și  că vom primi serul anti-COVID și de la alte companii, odată ce acesta vor începe să fie autorizate de Agenția responsabilă a Comisiei Europene. De exemplu, în Marea Britanie sau SUA, oamenii sunt vaccinați cu seruri de la mai multe companii, cum ar fi Moderna sau Astra Zenteca.

„Cu siguranță vor ajunge și alte vaccinuri. Pe lângă cel de la Pfizer, sunt și altele care se autorizează și Comisia Europeană are contracte cu aceste firme pe anumite cantități. Urmează să vină și alte cantități din partea altor companii„, a subliniat Raed Arafat.

Pe 2 ianuarie 2021, în România au mai fost raportate încă 1.194 de cazuri noi și 78 decese, dar asta în contextul în care în zilele de sărbătoare au fost efectuate mai puține teste.

Până astăzi,pe teritoriul țării noastre au fost confirmate în total 637.395 de cazuri de persoane cu COVID – 19, dintre care 15.919 au decedat.