Cine nu va avea acces la vaccinul anti-covid. Este interzisă vaccinarea acestor persoane

18 dec. 2020
Cine nu va avea acces la vaccinul anti-covid. Este interzisă vaccinarea acestor persoane

Campania de vaccinare din România urmează să înceapă în doar câteva zile. Primele 10.000 de doze da vaccin vor ajunge în țară chiar după Crăciun, iar campanie este programată să înceapă chiar înainte de Anul Nou, pe 27 decembrie. Din păcate însă, există persoane care nu vor putea face vaccinul anti-covid. 

Medicul Valeria Herdea, medic de familie și vicepreședinte al Colegiului Medicilor a vorbit despre efectele secundare ale vaccinului, dar și despre persoanele care nu se pot vaccina în niciun caz.

Chiar dacă din informațiile adunate până în prezent vaccinul este sigur, în unele cazuri există și efecte secundare precum oboseală, dureri de cap, dureri musculare și chiar și febră.

”Aceste reacții se pot întâlni la orice produs vaccinal, nu sunt reacții ieșite din comun”, a spus medicul, pentru Pro Tv.

Ea a mai precizat că fiecare persoană care se va vaccina trebuie să fie sinceră cu medicii, pentru ca aceștia să știe cum să acționeze.

”Este esențial să fim extrem de onești cu orice reacție alergică serioasă, astfel încât personalul medical să ia decizie”, a mai menționat ea.

Cine nu se poate vaccina

Medicul a vorbit și despre persoanele care nu se vor putea vaccina. Potrivit acesteia, copiii sub 16 și sub 18 ani nu se vaccinează,deoarece sistemul lor imunitare este bun. De asemenea, nici femeile gravide, și nici cele care au născut de doar două luni nu se pot vaccina.

Există și o serie de bolnavi care nu vor putea fi vaccinați.

”Boli oncologice în tratament oncologic, deficiențe imune severe, tulburări hematologice, tratament TBC, HIV în plină acutizare. Tot ce înseamnă deficiență imună constatată, diagnosticată și aflată în tratament activ nu se vaccinează”, a mai precizat Valeria Herdea.

Nici cei care au hepatită acută nu se vor putea vaccina.

”Dacă hepatită este acută și în plin puseu, nu se vaccinează”, a adăugat medicul.

Valeria Herdea a mai subliniat faptul că înainte de vaccinare, medicul de familie trebuie să știe foarte bine aceste aspecte pentru a știi cum să îndrume pacientul în cauză.