Produse toxice la Lidl. Vor fi scoase de la vânzare, dar românii continuă să le cumpere în prezent

18 aug. 2021
Produse toxice la Lidl. Vor fi scoase de la vânzare, dar românii continuă să le cumpere în prezent

Produsele contaminate cu oxid de etilenă sunt periculoase pentru sănătate, în cazul în care sunt consumate în cantități mari, acesta fiind și motivul pentru care multe produse au fost scoase de la vânzare. Recent, Lidl Italia a anunțat însă o contaminare a unor produse cu 2-cloroetanol și a fost nevoită să scoată aceste produse de la vânzare. Pe de altă parte, în restul piețelor din Europa, inclusiv România, unde lanțul de magazine este prezent, acest lucru nu s-a întâmplat încă.

Recent în magazinele Lidl din Italia a fost descoperit oxidul de etilenă, un pesticid toxic și cancerigen. Pe 4 august lanțul de magazine a retras un lot de „Italiamo Pesto alla Genovese” datorită prezenței acestui pesticid. Substanța a fost descoperită în lotul de aditiv alimentar gumă de salcâm, care este utilizat la acel produs, transmite playtech.ro.

Și situația nu este singulară. Belgia a tras prima semnalul de alarmă în septembrie 2020 cu privire la oxidul de etilenă. Atunci a fost identificat în produsele alimentare din India cu semințe de susan și au fost retrase mii de articole cu termen de valabilitate lung cum ar fi cerealele, ciocolata, biscuiții, pâinea au fost scoase de pe piață.

De asemenea, contaminări cu oxid de etilenă au existat și în Franța, unde au fost retrase la sfârșitul anului trecut câteva sute de tipuri de înghețată, precum și multe alte produse (susan, condimente, infuzii, suplimente alimentare, zahăr pudră).

Oxidul de etilenă interzis de UE

Dacă guma de salcâm, un aditiv alimentar, este aprobat de Uniunea Europeană și este folosit ca agent de îngroșare și stabilizator într-o gamă largă de produse alimentare, oxidul de etilenă nu este permis în alimentele din UE. Deși consumul produsului contaminat nu prezintă un risc major pentru sănătate, pot apărea probleme în cazul consumului de alimentele contaminate pe o perioadă mai lungă de timp.

Din această cauză este recomandată o expunere cât mai mică la oxidul de etilenă.

Pe lângă oxidul de etilenă, Lidl se pare că are mai recent o nouă contaminare, cu 2-cloroetanol. Mai exact este vorba despre produsul „Mozzarella” vegană vândută de lanțul de magazine din Italia. În urma testelor efectuate, Lidl Italia a decis declanșarea retragerii acestor produse de pe rafturilel magazinelor. De asemenea, supermarketul a emis și o atenționare clienților săi în această privință.

„Dacă ați cumpărat recent mozzarella vegană vândută în supermarketurile noastre, vă rugăm să returnați produsele. În urma unor teste s-au descoperit loturi contaminate cu 2-cloroetanol. Produsul nu este periculos pentru sănătate, nici măcar în caz de consum continuu. Retragerea se referă la „mozzarella” vegetală pe bază de ulei de rapiță și făină de migdale sub marca „Vemondo”, produsă de Vefo GmbH, Ecopark-Allee 7, Emstek (Germania)”, transmite Lidl Italia.