Probleme mari pentru Lidl. Magazinul care s-ar putea desființa. S-a creat un scandal fără precedent

Probleme mari pentru Lidl. Magazinul care s-ar putea desființa. S-a creat un scandal fără precedent

Lidl a cunoscut o ascensiune fulminantă în România și amenință locul 1 ocupat de Kaufland, în topul retailerilor de acest tip. Ambițiile nemților sunt mari, iar prețurile atractive cu care vin pe piață aduc mulți clienți în magazine. În momentul de față, pe teritoriul țării noastre se găsesc 289 supermarketuri Lidl, iar conducerea companiei a anunțat că va mai deschide încă 20.

Peste 9.000 de angajați lucrează în centrele Lidl, care includ și locațiile care se ocupă cu partea logistică. Deși românii sunt încântați de companie, nu același lucru pot spune și producătorii locali, care doresc blocarea deschiderii unui magazin Lidl în comuna Bran din județul Brașov, o zonă intens populată de turiși.

Deschiderea unui supermarket de acest tip ar însemna închiderea mai multor afaceri locale și implicit pierderea locurilor de muncă pentru mulți oameni, susțin cei din zonă. Directorul executiv al Asociației „Bran-Moeciu-Fundata”, Laurențiu Drăgan, a explicat de ce nu este bine să se deschidă un magazin Lidl  în comuna Bran.

De ce nu vor cei din Bran un magazin Lidl în localitate

„Nu am nicio problemă cu ideea de a ridica acest supermarket Lidl în Bran, însă locația aleasă nu este una de natură să aducă plusvaloare comunității noastre. Prin venirea în acea locație a supermarketului Lidl, va fi afectat tot sectorul comercial din centrul Branului, mai exact micile prăvălii din centru vor rămâne fără clienți.

Terasele, barurile din centru vor avea de suferit, pentru că turiștii vor alege să cumpere mult mai ieftin, iar micile afaceri locale din centru vor fi puternic afectate. Un lucru deloc de neglijat ar fi comparația cifrei de afaceri realizate de un magazin Lidl și cifra de afaceri a micilor negustori din centrul Branului, raportat la numărul de angajați. (…)

Vor aduce angajați din alte părți, ceea ce înseamnă că – sub aspectul locurilor de muncă – nu există plus-valoare pentru comunitatea noastră, apar doar deservicii. Sub aspect economic, așa cum spuneam, vor fi afectate foarte multe familii. Nu în ultimul rând, trebuie adusă în discuție mobilitatea urbană. Vor fi afectați nu numai locuitorii din Bran, ci și vecinii noștri din Fundata sau Moeciu, plus turiștii care se deplasează către acele zone. Riveranii vor avea mari probleme în ceea ce privește zgomotul, aglomerația etc”, a declarat Laurențiu Drăgan, pentru Gândul.