Antreprenorii care pot primi până la 800.000 de euro bani de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Antreprenorii care pot primi până la 800.000 de euro bani de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Sursa foto: Dubovan on Unsplash

Vești bune pentru antreprenorii care au afaceri în domeniul HoReCa. După o perioadă în care și-au văzut afacerile distruse, din cauza pandemiei, acum statul le vine în ajutor cu sume consistente. Ordonanța care atribuie ajutor pentru agenții economici din acest domeniu a fost promulgată.

Guvernul Câțu anunță că un antreprenor poate ajungă să primească până la 800.000 de euro ajutor de la stat și mai mult decât atât beneficiază și de scutirea impozitului până la sfârșitul lunii martie. Pe lângă aceste facilități, statul acordă sub forma de granturi, 20% din pierderile înregistrate de cei din industria HoReCa, în raport cu 2019.

Cine poate aplica pentru ajutorul de stat de la Guvern

Estimările guvernului arată că aproximativ 73.000 de agenți economici îndeplinesc condițiile pentru a primi acest sprijin de la stat. Este vorba despre hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele și agenții de turism.

Restaurantele din întreaga lume au înregistrat pierderi imense în pandemie. Sursa foto: Jay Wennington on Unsplash

La finalul anului care tocmai a trecut, ANAF a calculat că restaurantele au înregistrat o diminuare a cifrei de afaceri de până la 40,5%. Iar hotelurile au pierdut chiar două treimi din încasări, comparativ cu 2019.

Agențiile de turism au pierdut cel mai mult

Reprezentanții HoReCa transmitea în urmă cu câteva luni că au fost nevoiți să concedieze aproximativ 70.000 de angajați. Trebuie menționat că 4,2% dintre personalul care lucrează în România lucra în acest domeniu.

Pierderile din această industri au ajuns la 5 miliarde de euro anul trecut, anunță și Aleph News. Agențiile de turism au fost cele care au pierdut cel mai mult, peste 70% din cifra de afaceri.