Prețul chiriilor a explodat cu două luni înainte de începerea universităților. Cât costă să închiriezi o garsonieră

22 aug. 2021
Prețul chiriilor a explodat cu două luni înainte de începerea universităților. Cât costă să închiriezi o garsonieră

Anul trecut, proprietarii de imobile au înregistreat pierderi considerabile. Multe universități au derulat cursurile online, astfel că studenții au ales să plece acasă și să nu mai plătească chirile în București, Cluj sau Iași.

Acum lucrurile încep să reintre în normal, însă cei care au locuințe de închiriat vor să recupereze ceea ce au pierdut, astfel că au dublat prețul la chirii. Acest lucru se întâmplă mai ales la Cluj Napoca, unde deja studenții trebuie să scoată bani mulți din buzunare dacă doresc condiții bune.

Cât costă să închiriezi o garsonieră

Nici la Iași sau București situația nu se prezintă mai roz. Agenții imobiliari susțin că prețurile au rămas la fel ca anul trecut, însă cei care își caută chirile îi contrazic. Astfel s-a ajuns ca o garsonieră în Militari să coste minim 250 de euro lunar, însă fără condiții excepționale. Deja dacă arată mai bine, discuția începe de la 300 sau chiar 350 de euro.

„Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Zorilor și zona centrală pentru că foarte mulți studenți străini vin la medicină și la UBB. În medie, tinerii alocă 300 euro pe lună pentru un apartament cu două camere.”, spune Iustinian Berindei, agent imobiliar, despre chiriile de la Cluj, chestionat de la Antena 3.

Și prețurile apartamentelor au crescut. Ceea ce se găsea cu 350 de euro, acum costă 500 de euro. În Iași e și mai grav. Studenții spun că trebuie să plătească chirii duble față de 2019, mai exact 400 de euro în loc de 200.