Plângere penală împotriva unui ministru cheie din USR-PLUS. Este acuzat de abuz în serviciu pentru o ordonanță care a împărțit foarte mulți bani

04 sept. 2021
Plângere penală împotriva unui ministru cheie din USR-PLUS. Este acuzat de abuz în serviciu pentru o ordonanță care a împărțit foarte mulți bani
Claudiu Năsui în prima zi de mandat de ministru al Economiei

Probleme mari la USR-PLUS. Unul dintre miniștrii cheie, care este totodată și unul din liderii partidului s-a trezit vineri cu o plângere penală pe numele lui. Este vorba despre ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și Organizaţia Patronală Mamaia Constanţa (OPMCTA) au depus pe 3 septembrie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere penală împotriva acestuia, dar și a altor funcționari din Ministerul Economiei.

Claudiu Năsui, dar și alți funcționari din minister sunt acuzați că, în calitate de inițiatori ai Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 65/2021, au comis o serie de „infracțiuni de abuz în serviciu”.

Plângere penală împotriva lui Claudiu Năsui. Este acuzat de abuz în serviciu

În plângerea penală nr. 1570/03.09.2021 reprezentanții FPTR și OPMCTA stipulează faptul că ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Tursimului Claudiu Năsui și funcționarii din minister se fac vinovați de infracțiuni de abuz în serviciu, prevăzute și pedepsite de art. 297 din Codul penal, în calitate de inițiatori ai Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 65/2021.

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind modificarea Ordonanței Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România și a altor acte normative, a fost trecut pe ordinea de zi și aprobat în Ședința Guvernului României din data de 29.06.2021 (OUG nr. 65/2021), fără a fi respectat termenul de 10 zile afișat pe site, fără avizul Comisiei de Dialog Social MEAT, fără a fi discutată în C.E.S și fără a comunica un răspuns la solicitarea FPTR din adresa nr. 1548/27.06.2021.

Sunt mulți bani în joc

Potrivit art.175 alin(1) lit.b) din Codul penal, persoanele împotriva cărora s-a formulat această plângere au calitatea de funcționari publici întrucât exercită o funcție de demnitate publică, iar adoptarea dar și susținerea unui act normativ cu încălcarea prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională reprezintă o îndeplinire defectuoasă a atribuțiilor de serviciu”, se arată în comunicatul de presă.

Sunt foarte mulți bani în joc și de aceea a și pornit acest scandal. Reamintim că sectorul HORECA a fost cel mai afectat de pandemie, iar agențiile de turism au înregistrat pierderi de până la 90%.