Persoanele care vor să se angajeze trebuie să se vaccineze? Raed Arafat explică situația. Este sau nu legal?

Persoanele care vor să se angajeze trebuie să se vaccineze? Raed Arafat explică situația. Este sau nu legal?
Raed Arafat, șeful DSU

Vaccinul anti-covid va ajunge în România în scurt timp, iar unii români devin îngrijorați cu privire la urmările acestui lucru. Unele persoane vor să se vaccineze, însă altele nu sunt de acord cu acest lucru. Cum ar putea însă să le afecteze vaccinarea locul de muncă? Raed Arafat a vorbit despre acest aspect.

Deși statul român își dorește ca în doar șase luni de zile să obțină o imunizare în masă prin vaccinarea anti-covid, se pare că dorința românilor nu este aceași. Mulți români refuză să se vaccineze și preferă să mai aștepte pentru a vedea efectele vaccinului, însă noile reguli s-ar putea să-i împingă spre o altă părere.

Pe plan internațional, comapaniile aeriene iau în calcul un așa zis ”pașaport COVID”, cu alte cuvinte, o dovadă prin care pasagerii care urcă la bord să ateste faptul că s-au vaccinat anti-covid. De aici, se nasc mai multe întrebări, iar Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a dorit să clarifice acest aspect.

Acesta a subliniat faptul că vaccinul anti-covid nu este obligatoriu, însă statul român are rolul de a convinge întreaga populație pentru a-l face.

”Vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu, iar statul vrea să convingă populația să se vaccineze printr-o informare corectă și transparentă. Nu se va merge pe vaccinarea obligatorie, se merge pe vaccinarea voluntară și pe convingere. Rolul nostru este de a convinge cât mai mulți. Iar dacă a convinge înseamnă să ne vadă alții că ne vaccinăm, eu n-am nicio problemă (să mă vaccinez public)”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

Vaccinul anti-covid, obligatoriu la muncă?

Șeful DSU a fost întrebat dacă ar exista posibilitatea morală și legală ca un angajator să îi ceră angajatului să se vaccineze pentru  a veni la muncă, aceasta curiozitate fiind pe buzele tuturor românilor. Raed Arafat însă susține că acest aspect este unul destul de complicat, care implică aspecte juridicte și nu se pot oferi prea multe detalii.

”Un angajator poate să ajungă la concluzia că dacă nu te-ai vaccinat, atunci poate că trebuie să respecți anumite restricții, mai mult decât colegii tăi care s-au vaccinat. Acest lucru este posibil. Depinde câți s-au vaccinat în firma respectivă, depinde de natura activității firmei, cum este acțiunea în firmă, așa că n-am să răspund la această întrebare, pentru că incumbă foarte multe aspecte, inclusiv juridice, pe care nu pot să le discut acum”, a mai menționat șeful DSU.

El a mai precizat că încă nu s-a discutat despre un altfel de subiect până acum, deci angajații pot sta liniștiți.

„La acest moment nu s-a discutat de obligativitatea vaccinării și nici despre o posibilă condiționare a angajatorului. Eu sunt într-un minister foarte mare și vă garantez că nu s-a discutat despre o astfel de abordare. Dar da, persoanele vaccinate, cel mai probabil, nu numai în România, peste tot, se vor bucura, poate, de drepturi suplimentare”, a punctat el.

Vaccinul anti covid, obligatoriu pentru un zbor cu avionul?

Referitor la planul companiilor aeriene, Raed Arafat a precizat că orice decizie vor lua acestea, ”acest standard trebuie respectat”.

”Anumite abordări s-ar putea să fie unele generale. Dacă companiile aeriene vor stabili între ele pe plan mondial să respecte anumite standarde, înseamnă că de oriunde cumperi biletul, acest standard trebuie respectat. Aceste standarde trebuie să se supună legislației naționale, dar și internaționale”, a adăugat Arafat.