Pfizer devine mai puțin profitabilă de când a anunțat că livrează vaccinurile anti-covid. Cum a ajuns compania într-un astfel de impas

Pfizer devine mai puțin profitabilă de când a anunțat că livrează vaccinurile anti-covid. Cum a ajuns compania într-un astfel de impas

Pfizer primește o lovitură fără precedent. Deși s-a implicat impecabil în prelucrarea și livrarea vaccinului anti-covid de care tot globul are nevoie, acțiunile comapaniei s-au depreciat semnificativ în urmă cu doar câteva ore.

Potrivit Bloomberg, joi, acțiunile Pfizer au scăzut cu până la 3,1%. Deprecierea vine la scurt timp după ce Dow Jones a publicat o serie de informații potrivit cărora, compania ar urma să livreze doar jumătate din cantitatea de vaccinuri destinate Covid-19 prevăzută iniţial pentru 2020.

Motivul acestei schimbări ar fi reprezentat de probleme de aprovizionare cu materii prime, manționează sursa citată.

Pe tot parcursul anului, Pfizer şi-a redus ţintele de producţie pentru vaccinul împotriva noului coronavirus, în condiţiile în care producătorul american de medicamente a avut dificultăţi să îşi asigure toate materialele necesare pentru fabricarea vaccinurilor pe scară largă.

De asemenea, potrivit comunicatelor transmise de companie în luna septembrie a acestui an, Pfizer transmitea că are ca fabricarea a până la 100 de milioane de doze de vaccinuri în acest an. Datele arată însă diferit două luni mai târziu. În noiembrie, comapnia anunța că a redus estimarea la până la 50 de milioane de doze.

Progrese mari într-un timp scurt

Vaccinul anti-covid este dezvoltat de Pfizer în colaborare cu compania germană BioNTech. După ce acțiunile companiei au scăzut, un purtător de cuvânt al Pfizer a anunțat într-un comunicat că factori multipli au încetinit compania, inclusiv timpul necesar pentru a se aproviziona cu cantităţi mari de materiile prime necesare la producerea vaccinurilor. În ciuda acestui lucru, compania a anunţat că a finalizat crearea capacităţilor de producţie necesare şi că acum fabrică vaccinurile în ritm rapid.

”Dezvoltarea unui vaccin în acest ritm este fără precedent şi am realizat progrese fără precedent în timp ce am avansat în necunoscut”, a declarat purtătorul de cuvânt, Amy Rose.

În același acomunicat, aceasta a mai subliniat faptul că ”creşterea lanţului de aprovizionare cu materii prime a durat mai mult decât ne-am aşteptat”.

De asemenea, un alt lucru important de știut este că modificările liniilor de producţie a vaccinului ân SUA şi Europa au fost finalizate, a adăugat Rose.

”Dozele finite sunt produse într-un ritm rapid. Avem încredere în capacitatea noastră de a furniza 1,3 miliarde de doze până la sfârşitul anului 2021”, a arătat aceasta.

De ce ai scăzut acțiunile Pfizer

Cu puțin timp înainte de comunicatul companiei, Wall Street Journal anunțat că problemele legate de lanţul de aprovizionare au determinat producătorul de medicamente din New York să reducă numărul de vaccinuri pe care se aşteaptă să le livreze la nivel mondial în acest an.

Se pare că aceasta ar fi fost principalul factor care a condus la scăderea acţiunilor Pfizer cu până la 3,1% şi a determinat scăderea generalizată a bursei. S&P 500 a încheiat tranzacţionarea de joi în declin cu 0,1%.