Un nou virus periculos amenință omenirea! Se transmite foarte ușor și provoacă febră hemoragică. Care sunt simptomele

22 nov. 2020
Un nou virus periculos amenință omenirea! Se transmite foarte ușor și provoacă febră hemoragică. Care sunt simptomele

Pandemia de coronavirus a speriat întreaga planetă, însă pe lângă Sars-Cov-2 pentru care nu avem vaccin nici acum, apar tot felul de alți viruși periculoși cu potențial de răspândire. Un astfel de caz s-a înregistrat în Bolivia și a fost descoperit de către cercetătorii de la Centrul pentru Control și Prevenția Bolilor din Statele Unite.

Acestia au identificat un nou virus, deosebit de periculos, care provoacă febră hemoragică și se transmite foarte ușor de la om la om. Acest patogen este din aceeași clasa cu din familia virușilor care include și Ebola.

Cercetătorii au explicat că doi pacienți au transmis virusul Chapare către doi medici în capitala Boliviei, La Paz. Se pare că patogenul le-a fost fatal, dar momentan numărul cazurilor este limitat. Dintre cei patru infectați, trei au murit relativ rapid.

„Am confirmat că un tânăr rezident, medic ambulanțier și un gastroenterolog au contractat virusul după mai multe contacte cu pacienți bolnavi. Doi dintre medici au murit. Credem că virusul se transmite prin contactul cu mai multe fluide corporale”, a transmis Catilin Cossaboom, epidemiolog în cadrul diviziei pentru patogeni și patologii a CDC.

Ce simptome prezintă noul virus deosebit de periculos

Primele indicii arată că purtătorii inițiali ai virusului, care ar fi ajuns la om, sunt șobolanii. Acest se transmite doar prin fluide corporale și din fericire sunt mai ușor de controlat decât cele care provoacă afecțiuni respiratorii, cum este cazul SARS-CoV-2, pentru care niciun expert nu a găsit soluție până acum.

Simptomele noului virus apărut în Bolivia inlcud febră, dureri abdominale, vomă, sângerări ale gingiilor, urticarie și dureri în spatele ochilor, susține Catilin Cossaboom. Pentru că nu există suficiente informații cu privire la acest nou virus extrem de periculos, nu există încă tratament specific, așa că pacienților nu le poate fi acordată decât îngrijirea de bază și totul depinde de organism.

În cadrul conferinței anuale a Societății Americane de Medicină și Igienă Tropicală, cercetătorii au vorbit despre acest virus și despre posibilitatea că acesta să fi circulat deja de mai mulți ani fără să fie detectat și că poate fi ușor diagnosticat greșit drept febră Denga, un virus cu simptome similare.