Pensiile mai mari decât salariul vor fi eliminate! Cine le încasează și ce măsuri va lua Guvernul

Pensiile mai mari decât salariul vor fi eliminate! Cine le încasează și ce măsuri va lua Guvernul

Guvernul vrea să rezolve cât mai repede problema diferențelor dintre pensiile normale încasate de bugetari și pensiile speciale. O nouă măsură ar urma să elimine toate pensiile care sunt mult mai mari decât salariile încasate înainte de pensionare. 

Vicepremierul Kelemen Hunor s-a arătat complet dezamăgit de modul în care aceste așa zise pensii speciale au evoluat. Acesta a mărturisit că nu este posibil ca unii români să muncească o viață și să încaseze pensii de 800 de lei, pe când alții muncesc doar 48-50 de ani și încasează pensii mai mari decât salariul.

Contributivitate pentru toată lumea

El a arătat că România are nevoie de o discuție foarte serioasă, iar populismul trebuie lăsat la o parte. Contributivitatea trebuie să fie valabilă pentru toată lumea, inclusiv pentru magistrații care încasează pensii uluitoare.

Kelemen Hunor a mai spus și un alt adevăr dureros. Potrivit acestuia, ”lumea civilizată” nu procedează într-un astfel de mod.

”Dincolo de populism, ar trebui să purtăm o discuţie cu argumente raţionale. Ce doreşte să facă statul român cu anumite categorii profesionale, care sunt în serviciul public, au nişte restricţii, incompatibilităţi foarte serioase, cum sunt magistraţii, judecătorii şi procurorii, cum sunt militarii, indiferent dacă vorbim de armată sau de alte structuri, cum sunt politicienii, parlamentarii, primarii, care în timpul mandatului nu au voie să facă anumite lucruri şi e bine să fie aşa. Şi atunci, trebuie o discuţie foarte serioasă şi să lăsăm populismul la o parte.

Ori mergem pe contributivitate pentru toată lumea, inclusiv pentru magistraţi ori, dacă statul român decide că sunt anumite domenii unde după serviciul public, luând în considerare toate restricţiile, dai peste contributivitate o anumită limită, atunci asta se poate discuta. În majoritatea statelor din lumea civilizată aşa se întâmplă”, a declarat Kelemen Hunor, la Realitatea Plus.

Pensiile vor avea o limită

Vicepremierul a mai mărturisit că pentru ca România să intre în topul țărilor civilizate din taote punctele de vedere, va fi nevoie de o limită pentru pensii. Cu alte cuvinte, pensiile nu trebuie să fie mai mari decât salariul pe care pensionarul l-a încasat înainte.

De asemenea, pensionarea de la 48-50 de ani ar putea să nu mai fie acceptată. Același lucru va fi valabil și în cazul cumului pensiei cu salariul de stat. Kelemen Hunor a mai mărturisit că vinovații suntem ”noi” cei care au construit o societate ”absolut anormală în ultimii 30 de ani”.

„Ce s-a întâmplat? Noi, în 30 de ani, am construit o societate absolut anormală. Şi aici suntem vinovaţi cu toţii, cei care am intrat mai târziu în politică, cei care au făcut politică de la bun început. Eu susţin o dezbatere raţională. Încerc să fiu în această coaliţie şi nu numai, în Parlament, vocea raţiunii şi să spun haideţi să tratăm pe toţi cetăţenii egali”, a adăugat Kelemen Hunor.