Pe cine doreau românii drept premier în acest moment, potrivit unui sondaj recent Avangard. Top 3 nume: nu lipsesc surprizele

22 dec. 2020
Pe cine doreau românii drept premier în acest moment, potrivit unui sondaj recent Avangard. Top 3 nume: nu lipsesc surprizele
Tineri nemulțumiți de politicieni/ Photo by Markus Spiske on Unsplash

Institutul de sondare Avangarde, condus de sociologul Marius Pieleanu, a realizat un sondaj după alegerile parlamentare de pe 6 decembrie. Un eșantioan de 900 de persoane a fost chestionat, în perioada 10-20 decembrie, cu privire la mai multe probleme importante la acest moment.

Metoda folosită a fost a fost cea telefonică (CATI) și are o marjă de eroare de +-3,2%. Studiul prezintă o serie de date extrem de interesante: pe cine ar dori românii premier, care este instituția care se bucură de cea mai mare încredere și cum apreciază evoluția României în ultima perioadă.

Potrivit sondajului, 74% dintre români sunt nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă ţara în acest moment, în timp ce 14% spun că lucrurile merg bine, iar 12% au ales să nu răspundă.

Cine ar trebui să propună premierul? Ce spun românii?

A fost sau nu corect ca alegerile parlamentare să fie organizate pe 6 decembrie? Părerile sunt echilibrate aici, 49% dintre respondenţi au spus că nu, iar 43% că da.

Florin Cîțu este noua propunere de premier a PNL

Cine ar trebuie să propună premierul? Care partid, mai exact? Ei bine,  21% spun că PSD și asta pentru că este partidul care a obţinut cel mai mare scor în alegeri, 19% au indicat că PNL, deoarece este cel mai mare partid din alianţa de dreapta, iar 17% au ales varianta unui premier tehnocrat. Un  număr mare de respondenți, 36% au spus că nu ştiu sau că nu vor să răspundă.

Cine ar trebui să fie noul premier al României?

Cine ar trebui să fie premier? Cei mai mulți, adică 15% au spus că profesorul Alexandru Rafila (propunerea PSD) ar fi cea mai bună alegere, 12% Florin Cîţu (propunerea PNL), 8% pe Dacian Cioloş (USR PLUS) şi 5% pe actualul premier interimar, Nicolae Ciucă (PNL).

Avangarde a mai verificat și percepția românilor post alegeri și a constatat că tot PSD ar fi partidul care ar câştiga din nou alegerile dacă acestea s-ar reorganiza, cu un scor de 35%, în timp ce PNL ar primi doar 26% din voturi. USR-PLUS ar rămâne la un scor similar – 15%, în timp ce AUR este pe un trend ascendent și ar ajunge la 14%, față de 9% cât au acum.  UDMR ar trece în continuare pragul, iar PMP şi ProRomânia tot nu ar intra în Parlament.

Din punct de vedere al încredereii în instituții pompierii au trecut pe locul 1, cu63%,  pe locul 2, SMURD -instituţie care cuprinde şi pompierii – 55%, Armată -58%,  Biserica Ortodoxă -39% şi Poliţia Română 33%. Pe ultimul loc se află Parlamentul care se bucură surprinzător de încrederea a 16% dintre români.