Este oficial. Cine va noul premier al României? Ce ministere primește fiecare partid. Nu lipsesc surprizele

18 dec. 2020
Este oficial. Cine va noul premier al României? Ce ministere primește fiecare partid. Nu lipsesc surprizele
Ludovod Orban și Florin Cîțu

După îndelungi negocieri, care s-au întins pe mai bine de o săptămână, vineri, 18 decemebrie, cele trei partide din coaliție, PNL, USR-PLUS și UDMR au căzut de acord, după încă zece ore, asupra împărțirii funcțiilor în stat.

Astfel PNL la primi premierul, care va fi Florin Cîțu și șefia Camerei Deputaților, care-i va reveni probabil lui Ludovid Orban. Guvernul va avea și doi vicepremieri, dar și 18 ministere astfel: PNL – 9, USR-PLUS – 6 și UDMR – 3. Șefia Senatului va merge la PLUS și probabil ăi va reveni Ancăi Dragu, fost ministru de Finanțe în Guvernul Cioloș.

Ce ministere primește fiecare partid

Împărțirea portofoliilor este destul de surprinzătoare. USR-PLUS a reușit să obțină două ministere râvnite, cel al Sănătății și cel al Justiției, care este și avizator. În plus vor mai avea portofoliile Transporturi, Economie, Antreprenoriat, Turism și IMM și Cercetare și Dezvoltare.

UDMR a obținut Ministerul Dezvoltării, un minister unde se află mulți bani, Ministerul Tinereului și Sportului și tradiționalul Minister al Mediului, care a fost de multe ori la partidul maghiar.

PNL a rămas cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, Ministerul Agriculturii, Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Ministerul Energiei.