Până când va trebui să mai purtăm masca obligatoriu? Medicul Valeriu Gheorghiță îl contrazice pe Adrian Streinu Cercel

19 ian. 2021
Până când va trebui să mai purtăm masca obligatoriu? Medicul Valeriu Gheorghiță îl contrazice pe Adrian Streinu Cercel
Valeriu Gheorghiță este un reputat medic militar, cu specializarea Infecțioase

Apariția vaccinului anti-coronavirus a fost prilej de mare bucurie pentru omenire, în contextul în care pandemia durează de aproape un an, iar măsurile de restricție au blocat evoluția normală a vieții. Purtarea obligatorie a măștii a fost unul dintre subiectele intens dezbătute și nu puțini au fost cei care nu au dorit să respecte această prevedere incomodă.

Vaccinarea populației a început, iar o estimare optimistă arătă în prima fază că până în luna iunie cea mai mare parte a populației va primi deja serul mult așteptat. Doar că la cum evoluează lucrurile este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla. Automat a apărut și întrebarea cât timp vom mai purta mască? Mai trebuie să purtăm mască odată ce am fost imunizați? Răspunsul nu a fost cel așteptat.

Adrian Streinu Cercel a fost managerul Institutului Matei Balș timp de 19 ani

„Noi am făcut niște teste la cei care s-au vaccinat în prima tură și deja aveau anticorpi protectori. Este de așteptat ca această a doua doză să întărească răspunsul și să consolideze. Teoretic, după a doua doză, la șapte zile, putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecții severe cu noul coronavirus. Dar, atenție, masca va rămâne obligatorie până în 2023. Acest vaccin ne protejează pe dinăuntru dar nu ne protejează și la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos și renunțăm la ea, aveam toate șansele să luăm un virus pe care putem să-l dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate”, a spus profesor doctor Adrian Streinu Cercel la RFI România.

Cât timp mai trebuie să purtăm mască?

Declarația a devenit virală și mulți au fost foarte indignați, termenul 2023 părând a fi unul enorm. Și totuși Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a venit cu un răspuns care să mai calmeze spiritele.

„Măsurile de prevenţie anti-Covid ar trebui păstrate până când 60 – 70% din populație se vaccinează. În ceea ce priveşte nivelul de protecţie personală faţă de îmbolnăvirea prin COVID-19 ştim că rata de eficacitate este de 95% după ce persoana respectivă îşi face cele două doze şi avem cel puţin 7-10 de zile de la momentul rapelului. Însă aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii date privind riscul ca persoana vaccinată să facă o infecţie subclinică, o infecţie asimptomatică şi să transmită la o altă persoană cu care intră în contact şi care este receptivă, este nevaccinată sau nu respectă măsurile de prevenţie, este în momentul de faţă sub semnul întrebării”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi 24.

Dacă se aplică ceea ce a spus Valeriu Gheorghiță ar însemna că începând din vară ar trebui să scăpăm de măști. Dar aceasta este estimarea optimistă, cea pesimistă, probabil până la finalul acestui an.