Este oficial! Cu câți bani vor fi plătiți medicii de familie și asistentele pentru vaccinarea pacienților cu serul anti-coronavirus! Suma totală alocată de Ministerul Sănătății

15 ian. 2021
Este oficial! Cu câți bani vor fi plătiți medicii de familie și asistentele pentru vaccinarea pacienților cu serul anti-coronavirus! Suma totală alocată de Ministerul Sănătății
Mihaela Anghel este prima asistentă vaccinată contra noului coronavirus

După îndelungi conflicte și dezbateri, Guvernul a emis, în sfârșit, vineri o ordonanță de urgență prin care reglementează clar cum se vor împărți costurile pentru vaccinarea populației. Inițial, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a dorit să plaseze această responsabilitatea către autoritățile locale, dar primarii, prin reprezentantul lor, Emil Boc s-au opus vehement și astfel s-a ajuns la un rezultat care să aducă liniștea.

Acoperirea costurilor necesare operaţionalizării centrelor de vaccinare anti-COVID, precum şi pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare va fi suportate din bugetul ministerului Sănătății.

Cu cât vor fi plătiți medicii de familie și asistenții pentru o oră de lucru în centrele de vaccinare?

Astfel, pentru activitatea prestată, adică aceea de a-și vaccina pacienții și a-i monitoriza ulterior, medicii vor fi plătiți cu 100 de lei pe oră, asistenții medicali cu 50 de lei, iar registratorii cu 25 de lei.

„Cheltuielile curente şi de capital pentru operaţionalizarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, prin transferuri către bugetele locale prin introducerea unui nou articol bugetar la Cap 66.01 ‘Sănătate’.”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.

Toate cheltuielile locale legate de vaccinarea populației vor fi finanțate de Ministerul Sănătății. Banii vor fi transferați după ce DSP-urile din întreaga țară vor încheia contracte de finanțare cu primăriile.

Cât va costa vaccinarea cetățenilor în următoarele 6 luni, dora ca plată a personalului implicat și a organizării centrelo

Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital în vederea operaţionalizării centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, care se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetele locale, se face în baza contractelor de finanţare încheiate între direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti cu autorităţile administraţiei publice locale beneficiare de astfel de transferuri. Finanţarea şi decontarea cheltuielilor necesare implementării măsurilor stabilite prin prezenta ordonanţă de urgenţă se pot realiza şi prin alte surse legal constituite. Fonduri externe rambursabile sau nerambursabile”, se mai arată în document.

În nota de fundamentare a OUG este trecută şi o estimare a costurilor pe o perioadă de 6 luni pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care se va implica în procesul de vaccinare şi a medicilor de familie.

Așadar pentru un număr de aproximativ 2.000 de medici, 6.000 de asistenţi medicali şi 2.000 registratori medicali, se vor plăti aproape 1,2 miliarde de lei. De asemenea, alte 200 de milioane de lei se vor aloca pentru acordarea anumitor beneficii către medicii de familie, în funcţie de activităţile care se vor desfăşura la nivelul cabinetelor acestora.

Pentru ca centrele de vaccinare împotriva coronavirusului să poată funcționa optim, același în același document se estimează că ar fi necesară o sumă de aproximativ 112 milioane de lei pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare.