Coronavirusul lasă urmări grave. S-a descoperit o manifestare total neobișnuită. Foștii pacienți trăiesc deja acest lucru

Coronavirusul lasă urmări grave. S-a descoperit o manifestare total neobișnuită. Foștii pacienți trăiesc deja acest lucru
Unii oameni nu captează viruși pentru că au o imunitate puternică/ Sursă foto: Ziarul Financiar

Se fac eforturi uriașe pentru a pune stop pandemiei de coronavirus, însă persoanele care au fost deja infectate ar putea avea urmări grave. Mai mulți pacienți s-au trezit cu o manifestare total neobișnuită după ce au trecut cu bine peste virus.

Mai mulți pacienți din Statele Unite au rămas șocați de o nouă sechelă a coronavirusului. Dacă până acum aceștia se puteau aștepta la tuse, febră sau dificultăți respiratorii, acum lucrurile se complică și s-a ajuns până la căderea dinților.

Acest aspect a fost confirmat de dr. William W. Li, președintele unei fundații medicale. Potrivit specialistului, în utlima vreme s-au constat manifestări neobișnuite la pacienții care s-au vindecat de COVID.

”Începem să ne uităm după manifestări mai puțin obișnuite, care adesea produc invalidități pacienților noștri la câteva luni după ce se vindecă de COVID-19”, a declarat pentru The New York Times dr. William W. Li, președintele unei fundații medicale.

Acesta a mai precizat că după mai multe săptămâni de la vindecare, anumiți pacienți au susțint că și-au pierdut un dinte, fără  să simtă însă nicio durere. De asemenea, potrivit medicului, alți pacienți au mărturisit că au simțit o sensibilitate la nivelul gingiilor, iar dinții au căzut pur și simplu sau s-au spart. Niciun pacient nu a simțit durere sau sângerare. Totul s-a întâmplat subit.

Care ar putea fi motivul unei astfel de manifestări?

Specialiștii din domeniul sanitar au fost și ei șocați de căderea dinților în cazul pacienților care s-au vindecat de COVID. Dr.  William W. Li susține că este posibil ca noul coronavirus să afecteze și vasele de sânge, nu doar plămânii cum se știa până acum.

”SARS-CoV-2 face ravagii în momentul în care se leagă de proteina receptoare ACE-2, care este omniprezentă în corpul uman. Nu o găsim numai în plămâni, ci și în celulele nervoase și endoteliale. În consecință, este posibil ca virusul să fi afectat vasele de sânge care asigurau hrănirea dinților”, spune dr. Li.

”Asta ar putea explica de ce pacienților le cad dinții fără să simtă nicio durere, însă trebuie făcute studii suplimentare”, a mai precizat medicul.

De asemenea, Michael Scherer, medic stomatolog are și el punct de vedere. Acesta susține că există posibilitatea ca răspunsul exagerat al sistemului imunitar, cunoscut sub numele de furtuna de citokine, să se manifeste la nivelul cavității bucale.

Este posibil ca reacția care are loc în gura pacientului să fie un mecanism de apărare împotriva virusului, a mai precizat medicul.

Sursă foto: Ziarul Financiar