Numire surpriză în Guvernul Cîțu! Cine va fi noul șef al cancelariei premierului. Este un membru important din PLUS

26 dec. 2020
Numire surpriză în Guvernul Cîțu! Cine va fi noul șef al cancelariei premierului. Este un membru important din PLUS
Ludovod Orban și Florin Cîțu

Negocierile din coaliția de dreapta, formată din PNL, USR-PLUS și UDMR s-au finalizat după două săptămâni intense, iar pentru ca Ludovic Orban să primească funcție de președinte al Camerei Deputaților, liberalii au renunțat la multe poziții cheie. Printre acestea și la cea de șef al cancelariei premierului.

Florin Cîțu este noul prim-ministru al României, iar cel care va fi mâna lui dreaptă la Palatul Victoria va fi un membru PLUS, fost liberal, susține presa vâlceană. Este vorba despre Victor Giosan, un apropiat al lui Dacian Cioloș. Acesta a fost în trecut președinte al PNL Râmnicu Vâlcea, dar a ulterior s-a înscris în partidul lui Dacian Cioloș.

Cine este Victor Giosan

Victor Giosan are 58 de ani și are un CV extrem de bogat. În palmaresul său sunt trecute multe cursuri prestigioase, dar și poziții importante, care necesită o pregătire minunțioasă în domenii cu profil internațional.

Victor Giosan este de profesie economist, absolvent al Facultății de Planificare și Cibernetică Economică din ASE și are o experiență de mai bine 20 de ani în consultanță națională și internațională în domeniul reformei administrației publice, centrale și locale, management public, planificare strategică și analiza și fundamentarea politicilor publice, management bugetar, fiscal și al investițiilor publice.

Victor Giosan a  lucrat de-a lungul timpului pentru Uniunea Europeană, Banca Mondială, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, Departamentul pentru Dezvoltare Internațională al guvernului Marii Britanii, Consiliul Europei în România, Albania, Serbia, Kosovo, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Republica Moldova, Tadjikistan.

Victor Giosan este mebru important al PLUS

Este membru al Biroului Național PLUS și al Comisiei Naționale de Politici și Programe a PLUS și coordonator regional Sud-Vest Oltenia.

„În 1986 am terminat facultatea de planificare economică. De atunci şi până în 1996 am fost angajatul fabricii de încălţăminte Vâlceana. Până în 2000 am fost vice primar la Râmnicu Vâlcea. Şi din acel an am intrat în domeniul consultanţei. În 2005-2009 am fost secretar de stat la SGG…Deci am lucrat din 1986, cred că în unele CV-uri sunt trecute toate”, spunea Victor Giosan într-un interviu pentru Economica.net, din urmă cu un an, care preciza la acel moment și că este un liberal autentic, dar că PNL a fost distrus de Călin Popescu Tăriceanu și Crin Antonescu.

Giosan a renunțat la PNL după un conflict legat de pensiile speciale

„Am început să fac politică în 1991, cu partidul Alianţei Civice, apoi în PL 93 şi din 1995 în PNL. Ca profil, sunt un liberal! Lucrurile au mers bine până în a doua parte a guvernării Tăriceanu. Dar cele mai mari probleme au apărut odată cu venirea lui Crin Antonescu şi crearea USL. Apoi, treptat, partidul a început să aibă poziţii tot mai conservatoare. Şi din punct de vedere social. De asemenea partidul a devenit extrem de pragmatic, în sensul PSD-ului. A fost o decizie probabil corectă atunci în sensul că dacă vrei să devii partid mare să poţi să te lupţi cu PSD, trebuie să împrumuţi din instrumentele PSD.

Dar în opinia mea s-au împrumutat prea multe. Şi atunci,partea inovatoare din partid a devenit tot mai limitată. Însă în 2018 a fost un conflict în filiala mea, la Vâlcea, legat de codul administrativ şi de pensiile speciale la primari. PNL a câştigat 50 de primării acolo în 2016 şi presiunea era imensă pentru adoptarea acelor pensii. M-am opus şi în interior şi public şi am considerat că s-a ajuns la un punct de la care nu mai are rost să continuăm. Simultan, în 2016, făcusem parte din guvernul tehnocrat. Am întâlnit atunci oameni cu care mi-am dat seama că am un set de valori comune, un nivel de empatie ridicat. Şi mi s-a părut că acest proiect, tot liberal, mi se potriveşte„, a mai spus Giosan pentru Economica.net.