Numele celebru care a impus-o pe Viorica Dăncilă lângă Mugur Isărescu la BNR. Este un apropiat al patronului Antenelor, Dan Voiculescu

19 mai 2021
Numele celebru care a impus-o pe Viorica Dăncilă lângă Mugur Isărescu la BNR. Este un apropiat al patronului Antenelor, Dan Voiculescu
Viorica Dăncilă a candidat a alegerile prezidențiale din partea PSD și a pierdut în fața lui Klaus Iohannis

Tot internetul a explodat după ce s-a aflat că Viorica Dănicilă va deveni, începând cu 1 iunie, consilier pe strategie la Banca Națională a României. Mulți s-au întrebat cum a fost posibil ca guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să accepte această pată pe imaginea lui de profesionist desăvârșit.

Ei bine, Anca Alexandrescu, fosta șefa de comunicare a PSD, consilier onorific al Vioricăi Dăncilă, actual realiztor Realitatea Plus a făcut lumină în această dilemă. Omul care a impus-o pe aceasta și la BNR este nimeni altul decât Florea Voinea, cunoscut mai mult ca Ică Voinea. El era considerat chiar premier din umbră, atunci când Dăncilă era premier.

Dezvăluirile Ancăi Alexandrescu

„Este cel care a manevrat-o pe Viorica Dăncilă înainte de a pleca Liviu Dragnea. Din acest motiv am plecat de la Guvern. Domnul Lică Voinea a dorit să mă scoată de acolo pentru că eu eram cea care stătea la ușă până să vină domnul Ică Voinea și știam cine intră, cine iese. (…) Ică Voinea a fost cel care s-a apropiat de Viorica Dăncilă și aproape că venea zilnic.

La ora 8.30 era în birou la Viorica Dăncilă, înainte ca Liviu Dragnea să plece. Aproape că nu mai respira fără Ică Voinea. Pe mâna lui Ică Voinea a pierdut și guvernarea, de altfel. Pentru că el este autorul negocierilor de la Neptun, de la vila de protocol. Acolo s-au întâlnit cu Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu să negocieze moțiunea, atunci când Victor Ponta i-a cerut postul de comisar european. N-a vrut să cedeze doamna Dăncilă și la acele negocieri de fapt s-a tranșat guvernarea domniei sale.

Isărescu, salvat de Ică Voinea prin Dăncilă

Deci domnul Ică Voinea a fost cel care l-a adus pe Mugur Isărescu la Viorica Dăncilă când eu încă eram acolo. De ce l-a adus? Pentru că, așa cum vă amintiți, a fost un conflict deschis între Mugur Isărescu și Liviu Dragnea pe tema aurului de la Londra. A fost un schimb de scrisori, dacă vă aduceți aminte.

Anca Alexandrescu, realizator Culisele Statului Paralel, Realitatea Plus

A fost și un comunicat de presă. Cumva, s-a pus batista pe țambal, dar lucrurile au rămas în tensiune. Deși domnul Isărescu spusese cu puțin timp înainte că nu mai dorește să mai obțină un mandat de guvernator (n.r. al Băncii Naționale a României), după ce a plecat Liviu Dragnea, domnul Isărescu a fost susținut de partidul doamnei Dăncilă, încă la conducerea partidului, să ia un alt mandat”, a declarat Anca Alexandrescu la Realitatea Plus.

Cine este Ică Voinea?

Florea (Ică) Voinea (65 de ani) este considerat a fi un apropiat al familiei Vioricăi Dăncilă, încă de mult timp. Acesta a fost lider al Uniunii Tineretului Comunist (UTC) și mâna dreaptă a lui Nicu Ceaușescu. În perioada în care protejata sa era premier, toți liderii PSD știau că acesta are o influență foarte mare în deciziilor guvernamentale, chiar dacă nu avea nicio calitate formală în executiv.

El chiar a reușit să impună oameni în funcții cheie din ministere, companii de stat și agenții guvernamentale și a fost cel care a elaborat strategia politică a premierului, au dezvăluit surse pentru voceabanilor.ro.

Apropiat de Dan Voiculescu și patronul Borsec

Ică Voinea a dorit să fie discret pe scena politică. Discret și influent, deși a fost atât deputat, cât și senator din partea alianței PSD – PUR. El era considerat a fi unul dintre apropiații lui Dan Voiculescu, fondatorul Antenelor și Octavian Crețu, patronul Borsec, ambii suspectați de colaborare cu Securitatea.

Conform CV-ului său, Ică Voinea a fost Director General Executiv la Antena 1 și apoi consilier economic la Corporatia pentru Cultura si Arta INTACT în perioada 1998 – 2005. În perioada 2009 – 2012, el a devenit consilier economic la compania Romaqua Borsec.

Relația apropiată cu Dan Voiculescu a fost cea care l-a dus în Parlament și care l-a ajutat să aibă și mai multă influență.