Nici până acum nu știm câți români au coronavirus. Un cunoscut medic a spus adevărul despre cifrele reale

26 nov. 2020
Nici până acum nu știm câți români au coronavirus. Un cunoscut medic a spus adevărul despre cifrele reale
Sursa foto: Olga Kononenko on Unsplash

Datele oficiale transmise de Grupul de Comunicare Strategică ne informează zilnic cu privire la situația pandemiei de coronavirus, însă sunt aceste numere reale? Medicul Octavian Jurma consideră că o curbă a cazurilor reale rămâne încă ascunsă.

Medicul Octavian Jurma a reacționat destul de dur după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va introduce carantină totală în România după alegerile locale din 6 decembrie. Medicul este de părere că toată situația este gestoinată ”pe criterii politice”, ca și rezultat, decizia șefului statului este o ”greșeală capitală”.

„Așa cum am mai subliniat, mi se pare o greșeală capitală să elimini aprioric pe criterii politice o măsura sanitară. E ca și cum ai exclude chemoterapia din tratamentul cancerului doar pentru ca nu vrei să superi pacientul. Poate că nu va fi necesara, e în regula sa decizi că nu e necesară carantina sau orice măsură terapeutica”, a scris medicul pe pagina personală de facebook.

El a mai menționat că o astfel de măsură nu este altceva decât ”o sfidare la adresa legilor naturii”.

”Să decizi însă ca nici nu vei lua vreodată în considerare o astfel de măsură, este o sfidare la adresa legilor naturii care guvernează atât boala cât și epidemia. Mai mult, nu e clar ce înseamna asta dacă alegerile sunt câștigate de un partid care dorește sa adopte un lockdown național”, mai precizează medicul.

Câte cazurile de coronavirus sunt, de fapt, în România?

Românii nu sunt încă conștienți de gravitatea situației din întreaga țară, iar acest lucru se datorează faptului că încă nu se cunoaște numărul real al persoanelor infectate. Octavian Jurma susține că toate cifrele prezentate de șeful statului nu sunt ”reale”. Potrivit acestuia, curba prezentată de Klaus Iohannis este ”curba cazurilor confirmate prin RT-PCR”, iar pentru a vedea cifrele reale este nevoie de o testare în masă, lucru care nu se face în România.

El a mai adăugat că tot ceea ce face șeful statului este ”o dovadă de curaj”, având în vedere riscurile pe care le implică lipsa capacității de testare.

”Curba prezentată de Președinte nu este curba cazurilor reale, este de fapt curba cazurilor confirmate prin RT-PCR. În acest context numărul si distribuția geografica a testelor este esențială pentru a urmări curba reală și de aceea confirmarea făcută atât de Primul Ministru cât și Președintele că „mai mult decât s-a făcut (teste) nu a existat cerere” este importantă.

Ghinionul nostru, norocul guvernului că scăderea numărului de teste produce o curbă a cazurilor confirmate care îi permite domnului Președinte să fie atât de optimist! PNL face un pariu politic extrem de riscant atât cu viitorul partidului cât și cu viețile românilor. Trebuie însa să recunosc că a fost o dovadă de curaj din partea lui Iohannis și e mai bine să știm clar de la început unde stăm și pentru ce votam decât să nu știm nimic.

Evident, există și opțiunea pentru a le avea pe ambele, salvarea vieților și puterea politică, cu o politică „health before wealth” ca în Noua Zeelandă sau ca în primul val la noi în țară. Dacă urmam exemplul Belgiei, Cehiei și Slovaciei puteam fi deja sub 2,000 de cazuri pe zi și sub 1,000 în decembrie. Cred că toți am fi fost mai recunoscători decât vom fi la începutul lui decembrie”, mai scrie medicul.