Beți ceaiuri din fructe? Medicul Pavel Chirilă atrage atenția cu privire la o substanță toxică care poate fi în ele. Cum le recunoașteți pe cele bune

24 oct. 2020
Beți ceaiuri din fructe? Medicul Pavel Chirilă atrage atenția cu privire la o substanță toxică care poate fi în ele. Cum le recunoașteți pe cele bune
Ceaiul poate avea efecte miraculoase. Foto: Kira auf der Heide on Unsplash

Românii sunt mari consumatori de ceai, dar nu la fel de mari ca britanicii de exemplu, care se află pe locul 1 în Europa la acest obicei. Totuși un studiu recent arată că peste 40% dintre cetățenii din țara noastră aleg să bea în fiecare zi măcar o ceașcă plină cu ceai fierbinte. La cea mai mare căutare sunt sortimentele medicinale.

Doctorii atrag atenția, însă că acestea nu trebuie consumate oricum, ci cu recomandarea unui medic sau nutriționist pentru că pot declanșa anumite afecțiuni dacă se face abuz de ele. Cele mai sigure sunt ceaiurile de fructe, chiar dacă și acestea prezintă un mare pericol.

„Dacă sunteţi totuşi amatori de ceai, alegeţi ceaiurile din fructe. Veţi avea astfel numeroase beneficii, fără efecte adverse. Principiul acesta străvechi în medicina naturistă, al inducţiei patogenezice, ne dă voie să consumăm timp îndelungat în mod repetat, putem spune zilnic, ceaiuri provenite din fructe pentru că fructele nu sunt plante medicinale, sunt alimente şi fiinţa umană este astfel alcătuită că alimente poate consuma zilnic, dar alimente sau plante medicinale nu poate consuma zilnic.

Aşadar, alegeţi ceaiurile din fructe de pădure: afine, zmeură, cătină, păducel, care trebuie lăsate la infuzat 15-20 de minute. Măceşele, în schimb, au un mod de preparare diferit. Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă: Măceaşa este cel mai bogat fruct de pe faţa pământului în magneziu şi acest magneziu se extrage numai printr-o infuzie prelungită de 7-8 ore. Se pun măceşele zdrobite de seară la infuzat şi se acoperă, se lasă până dimineaţă”, spune prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă la Digi24.

Pericolul ascuns în ceaiul din fructe

Tot el atrage atenția și cu privire la pericolele ascunse din ceaiurile de fructe. Trebuie mare atenție la ce cumpărați din comerț pentru că s-ar putea să beți substanțe toxice, care în timp să vă facă foarte rău în corp.

„Există, însă, o problema şi în cazul ceaiurilor de fructe: nu întotdeauna sunt naturale.  În comerţ găsim ceaiuri de fructe tratate cu o substanţă chimică care să dea un anumit miros sau o anumită culoare spre roşu ruginiu. E suficient să bei odată să simţi că e o substanţă nenaturală, pentru că un om, oricât de neavizat ar fi, îşi dă seama că în natură nu există un astfel de miros. Substanţa se recunoaşte uşor, pentru că are un miros specific şi dă culoarea roşie a ceaiului. De regulă ceaiurile comercializate sub formă de doze sunt tratate în felul acesta. Ceaiurile vrac sau la cutie, vărsate, nu au acest tratament”, a explicat medicul la Digi24.