Avertisment dur al doctorilor: O nouă criză medicală va izbucni după pandemia COVID-19. Ne va întoarce în urmă cu 100 de ani

22 nov. 2020
Avertisment dur al doctorilor: O nouă criză medicală va izbucni după pandemia COVID-19. Ne va întoarce în urmă cu 100 de ani
Photo by Edwin Hooper on Unsplash

Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra unei noi amenințări care va avea loc la nivel global și care va fi cel puțin la fel de agresivă ca pandemia COVID-19

Potrivit specialiștilor OMS, această amenințare ar putea să anuleze toate progresele medicale din ultima sută de ani.

Odată cu aniversarea Săptămânii mondiale pentru buna folosire a tratamentelor antimicrobiene, Organizația Mondială a Sănătății, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, a lansat un grup de lucru „însărcinat cu combaterea crizei rezistenţei la medicamente care se accentuează”.

Specialiștii ONU susțin că rezistența bacteriilor la antibiotice riscă să devină cea mai mare dintre amenințările mondiale din domeniul sănătății.

„Rezistenţa la (tratamente) antimicrobiene probabil că nu pare la fel de urgentă ca o pandemie, dar ea este la fel de periculoasă”, a declarat la o conferinţă de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cum s-a ajuns aici?

Rezistența microbiană din ce în ce mai crescută la antibiotice are o mulțime de cauze: de la folosirea excesivă a medicamentelor de către oameni, precum și pentru animale și agricultură, dar și accesul necorespunzător la apă potabilă și, nu în ultimul rând, salubritatea și igiena necorespunzătoare.

„Deşi antibioticele sunt un element cheie, rezistenţa la antimicrobiene cuprinde de asemenea rezistenţa la medicamente împotriva HIV, malariei, bolilor tropicale neglijate şi a altora”, a mai spus Tedros.