Cum vor vota românii aflați în carantină. Premierul Ludovic Orban a anunțat noile măsuri

Cum vor vota românii aflați în carantină. Premierul Ludovic Orban a anunțat noile măsuri

Alegerile parlamentare din acest an vor avea loc pe data de 6 decembrie. Mai este foarte puțin până atunci, însă din ce în ce mai multe orașe ale țării intră în carantină. Premierul Ludovic Orban a vorbit despre modul în care românii aflați în aceste zone vor putea vota.

Premierul Ludovic Orban susține că nu va fi nicio problemă în ziua votului pentru persoanele aflate în carantină. Acesta a menționatcă în toate localităţile carantinate alegătorii îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare şi că autorităţile vor lua toate măsurile să se asigure că nu există risc de transmitere în cadrul derulării procedurii de vot.

De asemenea, premierul a mai subliniat faptul că nu vor fi impuse niciun fel de restricții în ceea ce priveşte deplasarea cetăţenilor care locuiesc în zone carantinate la secţiile de votare.

„Aş vrea să transmit un mesaj, există oarecare îngrijorare din partea cetăţenilor privitoare la exercitarea dreptului de vot. În toate localităţile carantinate, care vor fi carantinate în data de 6 decembrie, cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul de vot. Nu va exista restricţie în ceea ce priveşte deplasarea cetăţenilor la secţiile de votare pentru exercitarea acestui drept fundamental. De asemenea, toţi cetăţenii care se află în izolare sau în carantină, fie datorită faptului că sunt infectaţi cu COVID, fie ca urmare a faptului că au venit dintr-o ţară cu incidenţă a ratei de infectare mai mare decât România şi se află în carantină de 14 zile, fie că au fost persoane care au intrat în contact cu persoane bolnave, îşi vor putea exercita dreptul de vot, se va exercita dreptul de vot prin intermediul urnelor mobile care vor fi transmise către toţi cetăţenii care doresc să voteze şi să vină urna mobilă la ei acasă din cauza faptului că ei se află în izolare la domiciliu sau în carantinare.

Se va permite exercitarea dreptului de vot al fiecărui cetăţean chiar dacă se află în izolare, în carantinare sau chiar dacă se află internat în spital din cauza infectării cu COVID”, a transmis premierul.

Cum va demonstra un român că merge cu adevărat la vot

O altă întrebare pe care mulți cetățeni o au este cum se va demonstra faptul că o persoană merge într-adevăr la vot. Potrivit premierului, această decizie urmează să fie luată de Biroul Electoral Central.

„Asta se va stabili prin decizia biroului Electoral Central. Dacă Biroul Electoral Central mai are nevoie de vreo reglementare din partea noastră, fie această reglementare va fi în cadrul hotărârii de Guvern privind starea de alertă, fie se poate introduce în ordinele de carantinare în care să fie exceptate de la restricţii deplasarea pentru exercitarea dreptului de vot”, a mai spus Ludovic Orban.

Premierul Orban a mai vorbit și despre modul încare românii din Diaspora aflaţi în localităţi carantinate vor putea vota.

„În Diasporă am reuşit, îl felicit pe domnul ministru Bogdan Aurescu, am reuşit să obţinem deschiderea unui număr mare de secţii de votare şi va exista posibilitatea exercitării dreptului de vot şi în mod clar suntem în discuţii cu toate autorităţile să permită deplasarea şi în zonele în care se află sub restricţii să permită deplasarea pentru exercitarea dreptului de vot”, a precizat Orban.

Măsuri stricte la alegerile parlamentare

La fel ca și în cazul alegerilor locale, va exista un set de măsuri implementate și la alegerile parlamentare. Premierul Orban a transmis regulile pe care românii vor fi nevoiți să le respecte pentru a putea vota.

„În principiu cam aceleaşi măsuri sunt, asigurarea distanţării pentru cei care aşteaptă, obligativitatea portului măştii, obligativitatea dezinfectării, organizarea secţiilor de votare în spaţii mai largi astfel încât cei care fac parte din biroul electoral al secţiei de votare să poată să aibă distanţarea corespunzătoare, limitarea numărului de persoane care intră simultan în funcţie de mărimea spaţiului astfel încât să nu se creeze aglomeraţie şi toate celelalte măsuri pe care le-am luat la locale şi care din punctul nostru de vedere au ferit oamenii de riscul îmbolnăvirii”, a explicat Ludovic Orban.