Florin Cîțu are soluția pentru pensiile speciale. Care este propunerea ministrului de Finanțe

27 nov. 2020
Florin Cîțu are soluția pentru pensiile speciale. Care este propunerea ministrului de Finanțe
Florin Cîțu, premierul României

Scandalul pensiilor speciale este în centrul discuțiilor în ultima vreme, iar nici până acum nu s-a găsit o rezolvare care să mulțumească pe toată lumea. Totuși, Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, are o soluție salvatoare pentru a rezolva această situație.

Florin Cîțu a vorbit despre modul în care scandalul pensiilor speciale ar putea lua sfârșit. Ministrul susține că există o serie de măsuri pe care liberalii le-au pregătit și vor să le aprice în următoarea perioadă.

„Cred că singura soluţie este să mergem cu toată economia spre principiul contributivităţii. Este propunerea PNL. Să trecem sistemul de pensii pe sistemul de contributivitate.

Nu vor mai exista două Românii. Nu vor mai fi unii mai speciali şi alţii care plătesc pe contributivitate. Vom avea un sistem de pensii bazat pe contributivitate şi eliminăm această discuţie”, a declarat ministrul Finanţelor, la Realitatea Plus.

Nu pot fi nici taxate, nici eliminate

În același timp, ministrul a mai menționat că există mereu o decizie negativă. Astfel, dacă România va avea un sistem de pensii pe contributivitate, ”nimeni nu va mai putea spune că este neconstituțional”.

„Nu poţi să le taxezi, nu poţi să le elimini. Totdeauna există o decizie.

Când vom avea un sistem de pensii pe contributivitate, nimeni nu o să mai poată să spună atunci că este neconstituţional pentru că va fi pentru toată lumea la fel”, a explicat Florin Cîţu.

Majorarea pensilor cu 40%, o crimă pentru economie

Florin Cîțu a mai vorbit și despre majorarea pensiilor cu 40%, așteptată de toți Românii. De asemenea, ministrul a fost întrebat despre decizia luată de CCR legată de amânarea până după alegerile parlamentare a legii privind mărirea pensiilor cu 40%.

Acesta susține că așteaptă decizi judecătorilor, însă a subliniat faptul că o creștere de 40% a pensiilor este doar o crimă ”pentru orice economie”.

”Vom vedea atunci care este decizia. A creşte pensiile cu 40 la sută era sinucigaş pentru orice economie. Să luăm orice economie din lume. Dacă mai adăugăm la situaţie faptul că eram într-o criză economică generată de o criză de sănătate, ne aruncam singuri în aer.

Am crescut punctul de pensie cu cea mai mare sumă – 177 de lei. PSD a fost trei ani la guvernare şi în niciun an nu crescut pensiile cu această sumă. Oamenii cheltuiesc bani, nu procente.

În plus, ne-am asigurat că preţurile au scăzut. Rata inflaţiei a scăzut în fiecare lună.

Am ajuns cu rata inflaţiei la 2,1 la sută care este cea mai mică rată a inflaţiei din 2017 şi până acum. În guvernarea PSD, rata inflaţiei a ajuns de la 0 la 5,4 la sută. 5,4 la sută este cea mai mare rată a inflaţiei din 2011 şi până acum. Asta a însemnat programul de guvernare PSD”, a mai adăugat Florin Cîţu.