Îngrașă sau nu sarea în exces? Câtă sare este corect să consumăm în fiecare zi? Nutriționistul Lygia Alexandrescu răspunde

31 mai 2021
Îngrașă sau nu sarea în exces? Câtă sare este corect să consumăm în fiecare zi? Nutriționistul Lygia Alexandrescu răspunde
Foto: Anastasia Zhenina on Unsplash

Alimentele fără sare nu au niciun gust. Sau cel puțin asta arată studiile efectuate la nivel global, care arată că oamenii consumă cu mult mai multă cantitate din acest condiment față de cât ar avea nevoie corpul.

Mai exact, câtă sare este corect să cosumăm pe zi? Nu mai mult de 5 grame, doar că în medie populație ajunge la 9-12 grame, adică chiar mai mult decât dublul necesar. În România, un studiu amplu a arătat că cetățenii înghit cel puțin 12 grame sare pe zi, iar unii ajung chiar și la 20.

Îngrașă sau nu sarea?

Îngrașă sau nu sarea? Este o întrebare pe care mulți și-o pun. Ei bine, răspunsul este NU. Dar există un factor care ar putea duce la ideea că aceasta crește greutatea. Dacă vom consuma multă sare, corpul reține apa și atunci acul cântarului se va duce în direcția nedorită.

„Nu are nici o valoare energetica si deci nu cauzeaza nici slabire si nici ingrasare corporala. Consumul excesiv de sare poate provoca o crestere temporara in greutate, in sensul retentei hidrice.

Dimpotriva, consumul scazut de sare poate conduce la o pierdere ponderala datorata cresterii diurezei in absenta mineralelor din sare. Exista o serie de diete drastice care se bazeaza pe alimente care contin foarte putina sare si pierderea in greutate rezultata este cauzata practic de eliminarea excesiva a apei iar dupa ce se va reveni la alimentatia normala se va recastiga imediat aceasta „pierdere”.

In acelasi timp nu se poate spune despre sare ca nu are nici un impact pe termen lung, asupra greutatii. De fapt, dietele bogate in sare afecteaza si presiunea sangelui, care la randul ei este asociata cu supraponderalitatea. Acest lucru se explica prin faptul ca alimentele bogate in sare sunt si foarte incarcate caloric, au un continut mnim de fibre si sunt foarte procesate. Si invers, o dieta hiposalina, va consta in general, din alimente sanatoase, hipocalorice si sunt asociate cu scaderea ponderala”, a explicat nutriționistul Lygia Alexandrescu la Antena3.

Ce se întâmplă în corpul nostru dacă vom consuma mai puțin de 5 grame de sare pe zi

Cei de la Organizația Mondială a Sănătății sunt de părere totuși că sarea în exces este nocivă și tocmai de aceea, statele membre s-au pus de acord să ia măsuri pentru a reduce aportul de sare. În mod normal, acesta ar trebui să scadă cu aproximativ 30% până în anul 2025.

Asta înseamnă că produsele din comerț ar trebui să reducă mult cantitatea de sare adăugată. Astăzi practic nu există niciun aliment fără acest condiment.

Lygia Alexandrescu mai spune și că dacă vom consuma mai puțin de 5 grame pe zi am putea ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și infarct coronarian.