Gabriela Firea avertizează! Cine vor fi cei obligați să se pensioneze la 70 de ani? Planul ascuns al Guvernului Cîțu

Gabriela Firea avertizează! Cine vor fi cei obligați să se pensioneze la 70 de ani? Planul ascuns al Guvernului Cîțu
Gabriela Firea este în prezent senator PSD

Gabriela Firea a pierdut alegerile locale din septembrie 2020, dar le-a câștigat pe cele parlamentare de peste câteva luni. Aceasta este senator de București și unul dintre cei mai vocali lideri ai PSD. Fostul primar general al Capitalei nu ezită să critice Guvernul Cîțu ori de câte ori are ocazia și îi avertizează pe români că vor fi obligați să se pensioneze la 70 de ani.

„Râdem, glumim, dar e cât se poate de grav ce se întâmplā! Se pregătește o tentativă josnică prin care să se impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. O persoană care va fi OBLIGATĂ să opteze între pensie și salariul de la stat este, de fapt, obligată fie să renunțe la dreptul constituțional de a munci pentru a-și primi pensia, fie să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, renunțând la dreptul său patrimonial. Asta pune la cale guvernul austeritātii!!

Este o manipulare incalificabilă afirmația că un pensionar angajat la stat ar primi două venituri de la stat! Pensia nu este un venit de la stat! Statul doar restituie un drept deja câștigat prin contribuțiile plătite până la vârsta de 65 de ani. Acest drept patrimonial e garantat de Constituție și nu poate fi condiționat în niciun fel”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Gabriela Firea explică de ce crede că măsurile pregătite de Guvernul Cîțu vor avea efecte negative

Actualul senator al PSD a ținut să vină cu explicații suplimentare pe subiect și să arate că ceea ce face acum executivul condus de Florin Cîțu nu este deloc în regulă. Gabriela Firea insistă pe ideea că efectele măsurilor care urmează să se impună vor fi unele negative pentru toată lumea.

Un pensionar din sistemul de contributivitate, care s-a pensionat la termen, este la fel de îndreptățit să își primească pensia pentru care a contribuit, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat sau dacă nu lucrează deloc.

Există doar două situații pentru care cumulul pensiei cu salariul nu poate fi permis:

1) în cazul pensionării anticipate (ceea ce indică incapacitatea de a mai munci din partea persoanei respective, deci nu s-ar putea justifica reangajarea nici la stat, nici la privat) sau

2) în cazul celor plătiți cu pensii speciale (care nu au contribuit pentru banii primiți drept pensie specială).

Efectele cele mai dure ale unei astfel de măsuri ar fi în primul rând un deficit uriaș de personal în rândul profesorilor și medicilor din mediul rural, dar și din mediul academic, pentru că mulți dintre aceștia sunt peste vârsta de pensionare.

Apoi, ar fi o scădere semnificativă a competenței în administrația publică prin plecarea unor experți cu multă experiență care probabil vor renunța la locul de muncă pentru a-și primi pensia la care au dreptul.

În concluzie, efecte negative pe toatā lumea!„, a mai  scris Gabriela Firea, miercuri, pe pagina sa de Facebook.