Frații Dedeman au dat lovitura anului! Cine sunt marii rivali pe care i-au îngropat efectiv

14 aug. 2021
Frații Dedeman au dat lovitura anului! Cine sunt marii rivali pe care i-au îngropat efectiv

Anul trecut, deși a fost unul pandemic și destul de dificil pentru multe afaceri, se pare că a fost unul cât se poate de benefic pentru fondatorii Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl. Companiile celor doi au dominat clasamentul celor mai profitabile afaceri din 2020, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Astfel, Pavăl Holding, fondul de investiții controlat de frații Pavăl, a ocupat, cu doar trei angajați, prima poziție în clasamentul celor mai profitabile companii din România în 2020, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, transmite wall-street.ro. În anul pandemic 2020, fondul de investiții a raportat un profit net de peste 3 miliarde lei.

Acest aspect este cu atât mai surprinzător, având în vedere că în urmă cu doi ani fondul de investiții Pavăl Holding înregistra pierderi de peste 47 milioane lei, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.

Primele două poziții ocupate de companii ale fraților Pavăl

Pe poziția secundă se află binecunoscutul retailer de bricolaj din România, Dedeman, o companie deținută tot de Adrian Pavăl şi Dragoş Pavăl. În 2020, compania a înregistrat un profit net de peste 1,4 miliarde lei și a raportat o cifră de afaceri de peste 9 miliarde lei cu cei peste 11.300 de angajați. Pandemia se pare că a jucat un rol important și aici pentru că mulți români au ales să își redecoreze locuința în această perioadă. Astfel, retailerul de bricolaj a raportat în 2020 un profit cu aproximativ 17% mare față de anul anterior, când înregistra un profit net de 1,2 miliarde lei.

În fine, pe poziția a treia vine compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, care încheie astfel podiumul. Cu cei peste 3.300 angajați, producătorul de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Național a raportat venituri nete de peste 1,4 miliarde lei și o cifră de afaceri de peste 3,8 miliarde lei.

Producătorul de energie și-a majorat profitul cu circa 65 milioane lei față de anul anterior, dar cifra de afaceri a fost una mai mică comparativ cu anul 2019, când a realizat 4,1 miliarde euro.

În total, în top 10 cele mai profitabile companii din România se află opt companii private și două de stat: Hidroelectrica pe poziția a treia și Romgaz care ocupă poziția a cincea.