Câți bani încasează Pfizer pe vaccinul anti-covid. Cine va plăti sumele colosale

15 dec. 2020
Câți bani încasează Pfizer pe vaccinul anti-covid. Cine va plăti sumele colosale

Vaccinul anti-covid dezvoltat de Pfizer este așteptat de mai multe țări ale globului, printre care și Statele Unite. Acesta ar urma să fie cel care va schimba totul și va duce la final pandemia de coronavirus. Totuși, câți bani ar urma să încaseze producătorul pentru o astfel de inovație atât în domeniul științific cât și în domeniul economic? O sumă colosală este la mijloc.

Conform analiștilor de pe Wall Street, doar în anul 2021, cele două companii care au produs vaccinuri eficiente împotriva Covid-19, Pfizer și Moderna, vor avea venituri de aproximativ 32 de miliarde de dolari, notează CNN.

Pe lângă creșterea veniturilor pe care cele două companii o va înregistra, profilul pe piață va crește și el, în situația în care vor fi ajutat la încheierea celei mai grele pandemii care a lovit omenirea în ultima sută de ani.

În cazul Pfizer, compania ar urma să obțină venituri în valoare de 19 miliarde de dolari în 2021 după ce vaccinul său va fi aprobat în din ce în ce mai multe țări. Un lucru important de menționat este faptul că Regatul Unit deja a aprobat serul și a început campania de vaccinare, iar Statele Unite urmează și ele să îl aprobe în cursul acestei săptămâni sau următoarei.

Potrivit surselor citate, aceste venituri se alătură lângă cele 975 de milioane de dolari pe care compania le obține în 2020, iar în 2022 și 2023, Pfizer ar urma să câștige alte 9,3 miliarde de dolari, în contextul în care populația ar continua să se vaccineze.

Cu cine se împart veniturile

Nu toți banii rămân la Pfizer. Compania urmează să împartă veniturile cu BioNTech, compania germană împreună cu care a dezvoltat vaccinul împotriva Covid-19.

Totuși, în ciuda sumelor uriașe care sunt la mojloc, conform CNN, succesul vaccinului nu a dus la un „boom” pe burse al companiei Pfizer, deoarece aceasta este deja un gigant pe piață, totuși, în 2020, aceasta a crescut cu 12% în acest an. De cealaltă parte însă, pentru BioNTech, lucrurile s-au schimbat. Compania a crescut puternic cu peste 300% și este evaluată, în prezent, la aproape 30 de miliarde de dolari.

Nici cei de la Moderna nu se plâng. Vaccinul anti-covid a reușit ceva uluitor. A transformat o companie aproape necunoscută anterior într-un mare jucător pe piață, evaluată la 62 de miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, acțiunile companiei au crescut masiv, cu peste 700% în acest an, iar Morgan Stanley estimează că jumătate din această valoare de piață se datorează vaccinului.