Motivul pentru care cadrele medicale nu se vaccinează anti-COVID. Românii trebuie să știe care este situația reală

11 ian. 2021
Motivul pentru care cadrele medicale nu se vaccinează anti-COVID. Românii trebuie să știe care este situația reală

Campania de vaccinare anti-coronavirus a debutat în România pe 27 decembrie, după ce chiar de Crăciun au ajuns primele 10.000 de doze ale serului achiziționat de la companiile Pfizer – BioNtech. S-a stabilit atunci că primii care vor fi vaccinați vor fi medicii din prima linie pentru că ei sunt cei mai expuși.

O decizie cumva firească, ce părea un moment de mare bucurie. Primul pas în stoparea pandemiei a fost făcut. Avem vaccin, ne imunizăm și revenim la normal. Doar că problema este mai complexă decât pare. Și asta pentru că doar unul din trei români se gândește să se vaccineze, conform sondajelor realizate recent.

De ce o parte din medici și multe asistente refuză vaccinarea?

După epuizarea celor 10.000 de doze, au ajuns în mai puțin de două săptămâni, încă 300.000, cu care ar fi trebuie imunizate toate cadrele medicale. Doar că surpriză! Mulți au refuzat administarea serului. De ce o parte din medici și multe asistente refuză vaccinarea? Este o întrebare pe care din ce în ce mai mulți români și-o pun, iar la televizor în ciuda unor spoturi inutile, plătite din bani publici, nu există și răspunsul la această dilemă, motiv pentru care această campanie de vaccinare ar putea fi un dezastru.

Situația pe 11 ianuarie 2021 se prezintă astfel. Pe teritoriul României au pătruns deja peste 300.000 de doze de vaccin și mai urmează să sosească, până la sfârșitul lunii până la 600.000. Pentru că Uniunea Europeană a autorizat și vaccinul celor de la Moderna, încă 150.000 de doze vor ajunge curând pe teritoriul țării noastre, dar doar 100.000 de persoane au fost imunizate, cu mult sub așteptări.

Obiectivul autorităților este vaccinarea a 20.000 de persoane pe zi, ceea ce evident nu s-a întâmplat nici măcar o dată până acum. Duminică, 10 ianuarie au fost vaccinate sub 6.000 de persoane, iar un maxim a fost de aproximativ 17.000 o singură dată. Atunci când managerul Spitalului de la Găești, Laurențiu Belușică a dorit să folosească dozele rămase pentru volunatrii care doreau să fie vaccinați, a ieșit un scandal monstru. Și totuși scopul suprem nu este vaccinarea întregii populații?

De ce ne împiedicăm în hârtii?

De ce ne împiedicăm în hârtii și protocoale, în contextul în care se vede cu ochiul liber că nu funcționează. La Spitalul din Galați, niciun cadru medical nu a dorit să se vaccineze. Cum este posibil așa ceva? Nu a fost oferită publicului neavizat nicio explicație.

Rulează spoturi în care ni se spune să ne vaccinăm, dar probabil întrebarea care stă pe buzele tuturor este: dar medicii de ce nu se vaccinează? Înseamnă că știu ei ceva, că doar sunt specialiști. Semnalul este unul foarte prost din partea sistemului sanitar care va determina populația să fie și mai reticentă în fața vaccinului.

Doar unul din trei sau chiar patru profesori acceptă vaccinul, în timp ce în SUA serul a devenit obligatoriu pentru această categorie socială și asta pentru a se putea întoarce copiii la școală. La noi toată lumea așteaptă să facă celălalt. Cerem mereu, dar când trebuie să dăm, ne ascundem în nisip, ca struțul.

Cât de sigur este vaccinul anti-coronavirus?

Vaccinul anti-coronavirus este la fel de sigur sau chiar mai sigur decât cel anti-gripal. Deși pe acela, românii aleg să-l facă în număr mare, în contextul în care și acesta suferă modficări anuale, pe cel contra COVID-19 îl refuză, deși până nu demult toată lumea îl cerea.

Motivul pentru care medicii refuză vaccinarea este incompetența în mod cert și lipsa profesionalismului. Este normal ca cei care se știu cu diverse afecțiuni alergice severe, de tip șoc anafilactic din cauza unor medicamente să reflecteze mai mult pentru că riscul în ceea ce-i privește este destul de mare. Însă restul nu au nicio scuză.

Cum vom pune capăt pandemiei dacă nu prin vaccinare? Nu în acest mod au fost eradicate de-a lungul timpului boli mortale, care au măcinat efectiv întreaga planetă?

Orice medicament de pe piață poate da reacții adverse, iar orice vaccin este mai sigur decât orice medicament datorită procedurii prin care este obținut.

Dacă autoritățile doresc să convingă populația să se vaccineze trebuie ca mai întâi să explice de ce medicii refuză vaccinul. Altfel vom pune multe doze la păstrat și în luna aprilie, când optimist, medicul militar, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, ne spunea că întreaga populație va fi imunizată, abia vom avea maxim un milion de vaccinați. Și vom continua să purtăm măști și în 2022. Prin comparație, Israelul va avea la sfârșitul lunii ianuarie 2,25 milioane de persoane imunizate, iar numărul locuitorilor este de două ori mai mic decât la noi.

Vezi și Care este cea mai gravă reacție pe care o poate provoca vaccinul anti-coronavirus?