Ea este noua Nadia Comăneci! Cum a impresionat micuța Ana Bărbosu întreaga planetă. S-a născut o nouă stea în gimnastică

20 dec. 2020
Ea este noua Nadia Comăneci! Cum a impresionat micuța Ana Bărbosu întreaga planetă. S-a născut o nouă stea în gimnastică
Ana Bărbosu a reușit 6 medalii de aur 6 la Campionatele Europene de Gimnastică de la Mersin

Ana Bărbosu s-a născut pe 26 iulie 2006, la Focșani și este astăzi cea mai mare speranță a gimnasticii românești. După o perioadă neagră pentru sportul cara a adus în trecut cele mai multe medalii olimpice României, micuța de doar 14 ani ne permite să visăm din nou.

Ana Bărbosu a impresionat la Campionatele Europene din Turcia de la Mersin, reușind 6 medalii de aur din 6 posibile. Ea și-a dus echipa spre victorie, iar apoi s-a impus și în toate cele cinci probe individuale: individual compus, sărituri, paralele, bârnă și sol. Chiar dacă la acest concurs nu au fost cele mai mari forțe ale gimnasticii, performanțele micuței gimnaste au impresionat întreaga planetă.

Cum a fost selectată Ana Bărbosu pentru a ajunge la performanțe istorice

Ana a reușit note foarte bune în competiție, peste cele ale deja celebrei Larisa Iordache, care s-a impus în concursul senioarelor. Cu un nivel de dificultate ridicat, cu execuții sigure și având o expresivitate ieșită din comun, gimnasta de doar 14 ani speră să cucerească aurul la Jocurile Olimpice din anul 2024.

Ana Bărbosu și Maria Ceplinschi medaliate cu aur și argint la sol la Europenele de la Mersin

Din păcate, România nu va fi prezentă la cele de la Tokyo cu echipa, întrucât nu a reușit nici de această dată calificarea. Larisa Iordache mai are o șansă individuală în aprilie și speră să-și împlinească visul de copil, să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Olimpiadă.

Ana Bărbosu a fost descoperită ca urmare a unor selecții în cadrul proiectului inițiat de Mariana Bitang și Octavian Bellu, „Țară, țară vrem campioane”. Cele mai talentate fetițe au fost alese pentru a beneficia de o pregătire specială și de a reprezenta România cu succes în competițiile internaționale.

Ana Bărbosu, comparată cu Nadia

Deși sunt mai multe junioare care ne dau speranțe, Ana Bărbosu este de departe cea mai talentată, potrivit tuturor specialiștilor din gimnastică. Important este ca ea să-și păstreze dorința de a fi cea mai bună și pofta de muncă, pe care o afișează la această vârstă fragedă. Mulți au comparat-o cu Nadia Comăneci, având grația și mișcările ei, însă ținând cont de modul în care multe fete performate au ales să se comporte, deja mulți preferă să rămână tăcuți în fața unor performanțe de acest tip, care ar trebui să fie doar începutul unui drum încununat de succes.

În ultimii ani mai multe gimnaste din România s-au retras prematur din activitatea competițională, deși acestea aveau mari șanse la podiumurile europene sau mondiale. Ana Porgras, care a ajuns manechiuristă între timp și talentata Denisa Golgotă sunt doar două exemple. Aceasta are 18 ani și după eșecul din urmă cu un an a decis că nu mai dorește să continue cu sportul în care s-a antrenat încă de când avea 5 ani.