Cum se calculează corect pensia. La cât a ajuns pensia minimă astăzi. Cei care încasează mai puțin trebuie să se adreseze autorităților

20 iul. 2021
Cum se calculează corect pensia. La cât a ajuns pensia minimă astăzi. Cei care încasează mai puțin trebuie să se adreseze autorităților

Pensia minimă a fost stabilită la 1 septembrie 2020 ca o sumă fixă de 800 de lei și era acordată celor care au cotizat foarte puțin la stat sau deloc. În prezent însă, aceasta se calculează având în vedere doi indicatori: salariul minim brut pe economie și stagiul de cotizare realizat.

Astfel nu se mai ține cont de acea sumă fixă de 800 de lei ci salariul minim brut pe țară aflat în plată. Conform articolului 91 din Legea 127/2019, adică noua lege a pensiilor, valoarea pensiei minime variază între 45% și 75% din valoarea salariului minim brut pe economie aflat de la data stabilirii pensiei, scrie voxbiz.ro.

Valorile cuprinse între aceste procente reprezintă diferența dintre stagiul minim de cotizare stabilit (15 ani) și stagiul de cotizare realizat de către solicitant. Spre exemplu, în momentul de față când salariul minim brut pe economie este de 2.230 lei, pensia minimă poate varia între 1.004 lei și maxim 1.673 lei.

Cum se calculează pensia de handicap și de urmaș

În ceea ce privește pensionarii cu un stagiu realizat mai mic de 10 ani și care au un grad de handicap sau nevăzători, valoarea pensiei este de 40% din salariul minim brut pe economie.

Pentru pensiile de urmaș, dacă valoarea calculată a acesteia este mai mică de 35% din salariul minim brut pe țară, va fi stabilită la 35% din salariul minim brut pe tara. În prezent, având în vedere salariul minim brut pe economie de 2.230 lei, rezultă o pensie de urmaș de 781 lei, dar se vor acorda 800 lei, conform legii în vigoare.

Ministrul Muncii anunța la începutul anului că 5 milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni, urmând să fie remediate inechitățile din sistem.

„Începem un proces de evaluare a dosarelor de pensie cu structura actuală. E un proces care aduce echitate pentru milioane de oameni într-un format sustenabil din punct de vedere economic. În paralel, pregătim o nouă lege a pensiilor, care să aducă contributivitate și echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou”, declara Raluca Turcan.