S-a greșit calcularea a mii de pensii. Cui datorează statul bani? Trebuie recalculate rapid

07 nov. 2020
S-a greșit calcularea a mii de pensii. Cui datorează statul bani? Trebuie recalculate rapid

Greșelile din sistem se resimt în buzunarele românilor, este adevărul scos la iveală de Violeta Alexandru. Există atât de multe erori încât statul român este dator deja în fața a peste 1.000 de persoane, care nici nu au idee ce se întâmplă cu bani munciți.

Violeta Alexandru susține că doar la prima estimare, peste o mie de oameni cărora statul le datorează bani, întrucât nu le-au fost actualizate indemnizaţiile plătite în baza unei legi separate de legea pensiilor.

Ministrul susține că lucrurile nu vor rămâne așa, iar toate greșelile care le îngreunează viața românilor urmează să fie corectate. De asemenea, ea consideră că factorul principal al acestor erori în reprezintă digitalizarea, deoarece sistemul public este plin de eori.

”Cazul doamnei F.J. din Alba, bătrâna căreia nu i s-a actualizat indemnizaţia după soţul decedat, (…) nu este singular. Din păcate, nu este! La prima estimare, rezultă că sunt peste 1.000 de persoane cărora statul le datorează bani. Acestea nu sunt pensii, sunt indemnizaţii pe o lege separată de legea pensiilor. Poate că nu a făcut-o nimeni intenţionat, dar tot greşeală se numeşte. O greşeală care trebuie asumată.

Nu s-au introdus datele iniţiale în aplicaţia electronică, s-a lucrat pe hârtie şi, când a venit actualizarea în 2016, nu s-a făcut automat pentru că nu erau informaţiile iniţiale introduse. Nu şi-a mai amintit nimeni de dosarul din raft. România din sistemul public e plină de greşeli pentru că nu acceptă digitalizarea. Tot la hârtie şi dosar are tendinţa să revină”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

De ce nu s-a rezolvat nimic până acum?

Ministrul Muncii s-a declarat de asemenea revoltat de probleme care nu au fost soluționate până în prezent. Ea consideră că ”sistemul public s-a mințit singur” și are mari ”probleme”, pe care nimeni nu le recunoaște.

”Sunt, pur şi simplu, revoltată. (…) De ce nu s-au rezolvat aceste probleme până acum? Sunt totuşi nişte ani în care prin acest minister au fost mulţi demnitari. Sistemul public s-a minţit singur. Are probleme. Până nu le recunoaşte şi până nu muncim să le rezolvăm, nu se va face performanţă în sistem. Cât pot, voi munci alături de cei care vor să îi rezolvăm problemele. De cei care nu se ascund, de cei care nu se ocupă să facă strategii ca să mă denigreze ci lucrează să rezolvăm aceste probleme”, a mai scris ministrul Muncii.

Ea le-a promis în același timp românilor că toate probleme descoperite urmează să fie rezolvate, iar situația nu va rămâne nicidecum așa.

”Dedic rezolvarea acestor probleme miniştrilor PSD care au condus Ministerul Muncii şi care stau astăzi toată ziua la TV să îşi exprime părerile – Vasilescu şi Budăi! Şi nu uit de audierile mele din Comisii”, a mai scris Alexandru.