Cum ar putea fi majorate pensiile. Cea mai avantajoasă formulă pentru pensionarii români

03 dec. 2020
Cum ar putea fi majorate pensiile. Cea mai avantajoasă formulă pentru pensionarii români

Pensionarii din România așteaptă cu nerăbdare majorarea pensiilor cu 40%, așa cum prevede legea. Totuși, din cauza crizei cauzate de pandemie, Guvernul nu a reușit decât o majorare de 14%, restul procentelor urmând să ajungă la pensionari, treptat. 

Fostul președinte Traian Băsescu este de părere însă că există o serie de soluții pentru ca majorarea să fie realitatea. Acesta susține că o formulă de creștere a pensiilor mai avantajoasă decât actualul sistem este indexarea pensiilor în fiecare an, la 1 ianuarie, în funcție de inflatie si cresterea salariului mediu brut pe economie.

El a mai menținoat că la un momendat, pensiile românilor au fost în echilibru față de creșterea salariului mediu, iar dezechilibrele au apărut atunci când a fost acceptată ideea potrivit căreia ”să nu se mai facă indexărila la 1 ianuarie”. Potrivit fostului șef al statului, aceste indexări aveau rolul de a acoperi inflația.

”Pensiile au fost la un moment dat, cu ani in urma, intr-un oarecare echilibru fata de cresterea salariului mediu. Dezechilibrele s-au produs in momentul in care pensionarii, liderii lor, de dragul de a sta la masa cu ministrii, au acceptat sa nu se mai faca indexarile la 1 ianuarie, indexari care trebuiau sa acopere inflatia + 50% din procentul de crestere a salariului mediu brut pe economie”, a spus Traian Băsescu, la PMP Tv.

Pensionarii chiar au fost păcăliți

Fostul președinte este de părere că formula din guvernul Boc este ofrmula ideală, iar dacă ar fi fost folosită corect, în prezent, pensionarii ar fi avut pensia mult mai mare. De asemenea, el a mai subliniat faptul că pensionarii români au fost ”groaznic păcăliți” și chiar ”vânduți de liderii lor”.

”Au acceptat acele comasari, lasa ca amanam, vi le dam in august si mai punem doua procente, vi le dam in septembrie si mai punem un procent. Datorita acestui lucru s-a pierdut pasul cu actualizarea pensiilor in functie de inflatie si salariul mediu brut. Acesta este mecanismul de care este nevoie si nu aberatii de genul ‘De maine maresc cu 40%’. De unde a produs economia cu 40% mai mult sa poti sa dai banii astia? Deci trebuie mers pe o formula, formula din guvernul Boc era formula ideala, azi pensionarii ar fi avut pensia mai mare daca se respecta indexarea la 1 ianuarie.

Cu asta pensionarii au fost groaznic pacaliti si, de ce nu, vanduti de liderii lor. I-au pacalit si ei si politicienii. Deci formula corecta pe care eu o vad este indexarea in functie de inflatie si cresterea salariului mediu brut pe economie in anul anterior indexarii”, a mai menționat Traian Băsescu.