Cu se ocupă, de fapt, Kovesi, în funcția de procuror șef european. Banii Uniunii Europene sunt în vizorul ei

02 dec. 2020
Cu se ocupă, de fapt, Kovesi, în funcția de procuror șef european. Banii Uniunii Europene sunt în vizorul ei

Laura Codruța Kovesi ocupă funcția de procuror șef european, însă puțini știu ce atribuții are acum fosta șefă de la DNA. Aceasta a vorbit pentru prima oară despre lucrurile pe care trebuie să le facă la locul de muncă și care sunt prioritățile sale.

Laura Codruța Kovesi a vorbit într-un interviu acordat pentru publicația N1 despre slujba ei și despre modul în care se desfășoară fiecare zi la lucru. Procurorul șef European susține că job-ul său este să investigheze toate acele infracțiuni legate de fraudă, în special frauda financiară, în special cu banii Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că „vom investiga frauda financiară comisă împotriva bugetului UE cu daune mai mari de 10.000 Euro.”

”În general, mă voi ocupa de frauda financiară, corupția, infracțiunile cu ‘guler’ alb”, a spus ea, descriind noua ei slujbă care începe la 1 ianuarie 2021, în cadrul Parchetului European (EPPO).

În același timp, Kovesi a mai precizat că responsabilitate pa care o are este una imensă, iar provocarea este de asemenea uriașă.

”În calitate de procuror șef european treaba mea este să fiu sigur că iau toate măsurile administrative și organizatorice necesare pentru a începe EPPO și pentru a fi sigur că funcționează. Desigur, este o responsabilitate imensă; este o provocare uriașă, deoarece trebuie să găsim un răspuns comun pentru 22 de sisteme judiciare diferite din Europa”, a mai spus ea.

Procurorii europeni o sprijină

Codruța Kovesi a mai mărturisit că se bucură de sprijinul colegilor săi și a vorbit și despre primele lucruri pe care le va face de îndată ce va prelua postul.

„Am sprijinul altor procurori europeni. Există un procuror european din fiecare stat membru participant. Vom avea procurori europeni delegați. Deci vom fi împreună o echipă puternică. Cred că vom face o treabă foarte bună”, a spus Kovesi.

Procurorul șef european a confirmat că slujba ei va include și uciderea jurnaliștilor Daphne Galicia și Ian Kucijak, care au plătit un preț ” mult prea mare”.

„Aceste tipuri de cazuri se află sub jurisdicția noastră. Ar trebui să spun că infracțiunile care au fost comise după 2017 intră sub jurisdicția EPPO. De asemenea, doamna Galicia și dl Kucijak au scris mult despre aceste cazuri, au scris despre legăturile dintre politicieni, oameni de afaceri și cei care comit aceste tipuri de fraude. Au plătit cel mai mare preț pentru aceasta și sper că EPPO va face o treabă excelentă.

Vom investiga toate aceste infracțiuni în mod eficient și, în acest fel, îi putem recunoaște pentru efortul lor în dezvoltarea și expunerea acestor crime”, a spus ea.

Kovesi are încredere în colegii ei

Kovesi a mai subliniat faptul că are încrede totală în colegii săi din Balcanii de Vest, pe care îi consideră procurori extrem de buni.

„Nu știu dacă sunt independenți sau nu, sau dacă li se permite să-și facă treaba sau nu. Nu pot să comentez pentru că nu știu. Dar sunt sigur că există o mulțime de procurori buni pentru că în activități anterioare am întâlnit o mulțime de procurori și judecători din acele state membre și am văzut că sunt profesioniști „, a adăugat ea.