Vești bune de Ziua Națională: Bani în plus pentru români: Autoritățile anunță: Au intrat banii

01 dec. 2020
Vești bune de Ziua Națională: Bani în plus pentru români: Autoritățile anunță: Au intrat banii
Sursa foto: Dubovan on Unsplash

Vești bune pentru români! Comisia Europeană a plătit, marți, a treia tranșă dintr-un împrumut acordat prin instrumentul SURE. În România au intrat, așadar, nu mai puțin de 3 miliarde de euro.

România nu este singura țară care a cerut sprijinul Comisiei Europene. Belgia a beneficiat, de asemenea, de două miliarde de euro, Portugalia de 3 miliarde de euro, Slovacia – 300 milioane euro iar Ungaria – 200 milioane euro.

Până în momentul de față, nu mai puțin de 15 state au primit aproximativ 40 de miliarde de euro din împrumutul acordat prin instrumentul SURE, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia sau Belgia. Prin acest instrument, UE pune la dispoziție statelor membre nu mai puțin de 100 de miliarde de euro.

După finalizarea tuturor plăților, România va primi 4,1 miliarde euro, Belgia – 7,8 miliarde de euro, Ungaria – 504 de milioane de euro, Portugalia – 5,9 miliarde de euro iar Slovacia – 631 de milioane de euro, a informat Comisia Europeană.

Pentru ce vor fi folosiți banii de la UE?

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, anunța luna trecută că banii europeni vor fi folosiți pentru finanțarea deficitului generat de măsuri ca șomajul tehnic sau programul flexibil de muncă.

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt următoarele:

  • perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârşitul lunii martie 2022);
  • împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranşe; valoarea tranşelor şi calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru; maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;
  • împrumutul va fi acordat în aceiaşi termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piaţă pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanţări.

Având în vedere reputaţia Uniunii Europene, susţinută şi întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre, împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.