România nu e singura. Kovesi a găsit un adevărat dezastru la nivel european: Nicio țară nu are mâinile curate

28 nov. 2020
România nu e singura. Kovesi a găsit un adevărat dezastru la nivel european: Nicio țară nu are mâinile curate

Dacă până acum ne-am fi gândit că România este printre puținele țări ”corupte” din Europa, Laura Codruța Kovesi a făcut o mărturisire fără precedent pentru presa olandeză. Procurorul Șef European susține că ”nicio țară din UE nu are mâinile curate”.

Laura Kodruța Kovesi a vorbit într-un interviu acordat pentru presa olandeză despre modul în care s-a simțit atunci când autoritățile din România au încercat intens să-i blocheze numirea, ba chiar i-a fost deschis și un dosar de corupție de către Secția Specială.

Procurorul Șef European susține că ce s-a întâmplat în România a fost ”o bună pregătire” pentru toată activitatea pe care o are în prezent. Ea susține că rezistența și calmul trebuie câștigate, iar aceste abilități le-a dobândit încă din România.

”Acele experiențe din România au fost o bună pregătire pentru tot ceea ce mă așteaptă acum. Face parte din treaba mea să rezist și să rămân calmă. Este nevoie de curaj și curaj, pentru că mergem după oameni bogați și puternici. Sunteți față în față cu mari corporații care își pot permite cei mai scumpi avocați. Uneori te lupți cu un partid care are legături politice. Deci, trebuie să țineți cont, în cel mai rău caz, de amenințare. Trebuie să poți rezista asta”, a mărturisit Kovesi pentru publicaţia olandeză Nrc.nl, potrivit Ziare.com.

O luptă constantă împotriva corupției

Ea a mai mărturisit că în toată lupta împotriva corupției pe care a dus-o în România, au existat mai mereu legături cu Ungaria și Bulgaria. De asemenea, ea a subliniat faptul că ”nicio țară din UE nu are mâinile curate”, iar procurorii europeni luptă pentru un ”interes comun”.

”De îndată ce frauda maghiara cu banii UE a făcut urme în țările MOA, autoritățile judiciare maghiare sunt obligate să împărtășească informații. Când am luptat împotrivă corupției că procuror în România, au existat aproape întotdeauna legături cu cazuri din Ungaria și Bulgaria învecinate. Cunosc bine regiunea, asta ajută.

Dar acum sunt procuror în numele întregii UE. Și credeți-mă: nicio țară din UE nu are mâinile curate. (…) Toți procurorii europeni s-au angajat să servească nu interesul tarii lor, ci interesul comun al Parchetului European.

Nu-mi permit un început prost, pentru că, dacă parchetul nu reușește din cauza asta, criticii vor spune: „Vedeți că MOA nu a fost o idee bună”. Așa că vreau să fiu complet pregătită din ziua în care deschidem primele dosare. Încă ne lipsește bugetul pentru a instala o divizie crucială de avocați și analiști financiari aici la sediul central. Avem cu adevărat nevoie că ele să fie eficiente și decisive.”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Ce a descoperit Kovesi la Parchetul European

În același interviu, Kovesi a vorbit și despre modul în care a împărțit bugetul pentru Parchetul European. Procurorul Șef a subliniat faptul că a constat o serie de ”foarte mari discrepanțe”, iar unele state nu au fost o prioritate” pentru investigarea anumitor infracțiuni.

“Am constatat cu surprindere că sunt foarte mari discrepanțe. Există state membre în care sunt investigate sute de dosare în fiecare an și state în care sunt investigate trei sau patru dosare. Nu înseamnă că acele state sunt cele mai curate, ci poate că nu a existat o prioritate pentru a investiga aceste infracțiuni. Parchetul European este un răspuns pe care Europa îl dă acestei provocări.

Pentru a avea succes, avem nevoie de câteva condiții. Prima este independența sistemului judiciar. Independența Parchetului European este reglementată prin regulamentul său, toți procurorii care vor lucra pentru Parchetul European vor fi independenți. A doua condiție este legată de resurse. Bugetul pe care l-am cerut este în jurul a 55 de milioane de euro. Astfel, vom putea avea 140 de procurori în cele 22 de state membre. Ei trebuie, cel puțin pentru început, să investigheze minim de 3.000 de dosare”, a mai adăugat. Laura Codruța Kovesi.