Crește prețul la electricitate. Cât vor scoate românii din buzunar în 2021

Crește prețul la electricitate. Cât vor scoate românii din buzunar în 2021
news.ro

Deși până acum românii știau că taxele nu vor fi majorate, se pare că energia electrică nu se încadrează în această categorie. Prețul electricității va fi majorat începând cu data de 1 ianuarie 2021, iar românii vor scoate ceva mai mulți bani din buzunare pentru a-și plăti facturile.

În urma propunerii făcute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei care a dorit creștea tarifelor de distribuție pentru toate cele opt companii de distribuție zonale, rezultatul a fost cel așteptat. Începând cu data de 1 ianuarie 2021, energia electrică se scumpește, iar românii vor plăti facturi mai mari ca până acum.

Calculul este unul foarte simplu.  Conform expertului în energie Dumitru Chisăliță, la un consum de 100 de KWh pe lună, factura achitată de consumatorii crește cu aproximativ 2 lei. De asemenea, acesta a mai subliniat faptul că a această scumpire se adaugă o a doua, venită din liberalizarea pieței energiei programată tot la 1 ianuarie.

De ce crește prețul la electricitate

Dumitru Chisăliță are și o explicație pentru facturile mai mari. El a precizat că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei susține că în anul în curs s-au făcut destul de multe investiții care trebuie plătite, în final, de consumator.

Printre acestea se numără montarea de contoare inteligente și dezvoltarea rețelelor.

”Justificarea pe care Autoritatea o dă este că în 2020 s-au făcut multe investiții, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat rețele și toate acestea trebuie plătite de consumatorul final. În ceea ce privește creșterea tarifului de distribuție, din valoarea totală, creșterea ar putea fi între 1,31 și 2,84% din calculele noastre, în funcție de mărimea consumului”, a explicat Dumitru Chisăliță.

De asemenea, expertul a mai precizat că la un singur apartament, factura ar urma să se scumpească cu doar 1,3, iar în cazul unei case cu 2,8.

”O factură ar trebui să scumpească la un apartament cu 1,3, la o casă cu 2,8. Din perspectiva evoluției prețului și a tarifului de distribuție, calculele pe care le-am făcut la asociație arată că aceste creșteri vor fi de cel puțin 4-5%”, a mai spus acesta.