Marea eroare făcută de Oxford-AstraZeneca. Problemele pe care le-a creat vaccinul lor. Cum s-a ajuns în acest punct

Marea eroare făcută de Oxford-AstraZeneca. Problemele pe care le-a creat vaccinul lor. Cum s-a ajuns în acest punct

Întreaga omenire a așteptat cu nerăbdarea apriția vaccinului anti-covid. Dincolo de dozele pe care România, dar și alte țări le primesc, există studii clinice, unde mii de voluntari sunt chemați pentru a testa vaccinurile înainte de a fi scoase pe piață.

Deseori, întâmplările din spatele studiilor clinice rămân ascunse, însă de această dată, o anchetă realizată de Reuters a scos la ivaelă marea eroare făcută de Oxford-AstraZeneca în timpul acestor studii.

Greșeala făcută de Oxford-AstraZeneca

Cu alte cuvinte, conform anchetei declanșate de Reuters, în ultima fază de studiu cilnic pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca, aproximativ 1.500 de voluntari au primit un dozaj greșit de vaccin, însă nu au fost informați în legătură cu acest lucru la momentul respectiv.

De abia în vara anului trecut, cercetătorii au hotărât să-și informeze voluntarii în legătură cu greșeala făcută. Astfel, toți cei vizați au primit o scrisoare, chiar din partea companiei în care li se explica pe scurt cele întâmplate.

În scrisoarea trimisă, compania susținea că a existat o eroare de dozaj la vaccinare, însă acest lucru reprezintă o oportunitate pentru cercetătorii de la Oxford, care îi va ajuta să afle cât bine funcționează vaccinul.

Această scrisoare a fost transmisă de AstraZeneca și a fost semnată de profesorul de la Oxford, Andrew J. Pollard.

Cum s-a produs eroarea

La finele anului trecut, după aproape jumătate de an de când voluntarii au primit scrisoarea, Reuters scotea la iveală acest aspect. Potrivit sursei citate, greșeala s-a produs din cauza unei erori de măsurare a dozei.

De cealaltă parte însă, scrisoarea trimisă de Oxford-AstraZeneca nu menționează că s-a produs o greșeală în dozaj, așa că rămâne un mister care a fost, de fapt, planul cercetătorilor.

În acest conext, Reuters a făcut eforturi uriașe pentru a afla adevărul, inclusiv preluând scrisoarea trimisă de Oxford și prezentând-o unor experți în etică medicală.

Și ei au confirmat același lucru. Mai exact, că cercetătorii nu au fost transparenți în comunicare, iar voluntarii ar fi trebuit să fie informați.

Ce spune Oxford

”Nu a fost plănuit, dar s-a știut de la început că există o discrepanță în măsurarea dozelor”, mărturisea un purtător de cuvânt Oxford.

De asemenea, un alt purtător de cuvânt susținea și el la rândul său că nu a fost un plan pus la punct pentru inocularea voluntarilor cu jumătate de doză de vaccin anti-COVID. El mai menționa că cercetătorii ar fi știut încă de la început că ”există o discrepanță în măsurarea dozelor de vaccin, iar acest lucru a fost comunicat și discutat cu organismele de reglementare înainte”.