Testul COVID care ar putea salva întreaga țară. Oricine îl poate cumpăra. Medicul Virgil Musta explică cum acționează

14 dec. 2020
Testul COVID care ar putea salva întreaga țară. Oricine îl poate cumpăra. Medicul Virgil Musta explică cum acționează

Un nou test pentru depistarea coronavirusului a apărut în România. Este unul dintre cele mai rapide teste, însă oferă un rezultat precis? Medicul Virgil Musta a vorbit despre noul test, dar și despre modul în care acesta acționează.

Medicul Virgil Musta a vorbit despre testele pentru coronavirus existente în România. Potrivit acestuia, în prezent, în țara noastră există trei tipuri de teste, iar fiecare are modul lui propriu de acțiune.

”La această oră, în pandemia de coronavirus, există trei tipuri de teste prin care se detectează virusul SARS-Cov-2. Testul standard, PCR-Real Time, este cel oficial, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în România fiind singurul cu care se poate pune un diagnostic şi prin care se poate impune legal carantina pentru o persoană.

Acesta se realizează prin exudat nazofaringian (secreţia colectată din interiorul nasului şi gâtului) şi detectează prezenţa materialului generic viral. Acest test poate fi făcut doar de către personal calificat, rezultatul fiind obţinut din laborator.

O altă opţiune pentru identificarea prezenţei virusului SARS-CoV 2 este testul serologic de determinare de imunoglobuline – IgG şi IgM. Este aşa numitul test pentru detectarea de anticorpi din sânge, ceea ce arată că o persoană a trecut deja prin infecţie şi a dezvoltat imunitate.

Anticorprii IgM pot fi detectacţi după şapte zile de la contactul cu virusul, iar anticopri IgG apar la aproximativ 14 zile de la infecţie şi pot persista o perioadă lungă. Aceste teste rapide pot fi cumpărate de oricine de pe Internet şi, de asemenea, pot fi efectuate acasă, fără asistenţă medicală”, a spus Virgil Musta, pentru Adevărul.

Testul pentru o viață normală

Totuși, potrivit medicului, un nou test a intrat în România. Acesta este utilizat deja în mai multe țări din Europa și este extrem de rapid. Oferă rezultatul în doar 10 minute, este mai ieftin și orice român îl poate achiziționa de pe internet.

De asemenea, medicul susține că acest test ar putea fi soluția pentru o viață normală, deoarece oamenii se pot testa și pot afla mai repede rezultatul fără a mai aștepta la cozi și fără să mai trăiască momente de panică până la aflarea rezultatului.

”De o aproximativ o lună, a intrat în România şi cel de-al treilea test cunoscut pentru depistarea coronavirusului SARS-CoV 2: testul rapid antigen. Este testul utilizat de ţările care au decis să testeze în masă populaţia (Luxemburg, Slovacia, Ungaria, Austria, Croaţia, anumite oraşe din China etc.).

Testele antigenice dau rezultate rapide, între 10 şi 15 minute, nu este nevoie să fie trimise la laborator, şi sunt mult mai ieftine. Soluţie pentru o viaţă normală

Spre deosebire de testul pentru detectarea anticorpilor, acest test evidenţiază antigenele de pe suprafaţa virusului. Adică arată dacă cineva este purtător al virusului SARS-Cov2 şi dacă este contagios. Pare să fie soluţia cea mai bună pentru ca anumite segmente ale vieţii noastre să poată reintra în normal”, a mai explicat medicul.

Rezultatul nu este însă precis

În ciuda rapidității însă, la fel ca și în cazul celorlalte două teste existente în România, nici acest test nu poate da un rezultat 100% corect. Virgil Musta susține că în cazul în care o persoană își face acest test iar încărcătura virală este mică, este posibil ca testul să iasă negativ, în ciuda faptului că persoana a fost deja infectată cu noul coronavirus.

”Testul rapid de antigen a intrat şi în România, cam în urmă cu o lună. Este un test care se face pentru a depista persoanele care sunt pozitive la virusul SARS-CoV2. Principalul avantaj este că se face mai repede decât un PCR, dar este şi mai ieftin. Are însă şi dezavantaje. Din punct de vedere al sensibilităţii specificităţii este bună, 95 la sută, şi o sensibilitate, de asemenea de peste 95 la sută, dacă încărcătura virală este mare.

În schimb, dacă încărcătura virală este mică, sensibilitatea scade la 70 la sută. Ceea ce înseamnă că dacă persoana respectivă nu are o încărcătură virală foarte mare, deci nu are nici contagiozitate foarte mare, atunci testul s-ar putea să iasă fals-negativ. Dacă persoana are o încărcătură virală suficient de mare încât să şi riscul de contaminare să fie mai mare, atunci testul va ieşi pozitiv.

Este o modalitate bună de a tria rapid pacienţii, se foloseşte în unităţile de urgenţă, tocmai ca să existe eficienţă în direcţionarea pacienţilor într-un compartiment sau altul, COVID sau non-COVID”, a mai explicat Virgil Musta.