Cine este patronul City Insurance și ce rol are fostul premier Adrian Năstase. Milioane de români vor fi păgubiți

21 sept. 2021
Cine este patronul City Insurance și ce rol are fostul premier Adrian Năstase. Milioane de români vor fi păgubiți

Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor a decis vineri să retragă autorizația de funcționare a City Insurance și a solicitat începerea procedurii falimentului împotriva societății. Demersul i-a panicat pe cei aproape 45% dintre șoferii din România care au asigurare la această companie și a readus în centrul atenției nume precum Dan Odobescu și Adrian Năstase.

City Insurance, cel mai mare asigurator din România și cel mai mare emitent de polițe RCA din țară, este controlat în mare parte de Dan Odobescu. Compania de asigurări a fost înființată în urmă cu 23 de ani, în aprilie 1998 și în 2020 avea puțin peste 400 de angajați.

Cine este Dan Odobescu

Dan Odobescu, care a preluat City în anul 2013 de la un investitor italian, deține 85% din acțiunile companiei de asigurări prin intermediul firmei Vivendi International, unde e asociat unic. Odobescu este, de asemenea, cumnatul fostului premier PSD, Adrian Năstase. Mai exact, soția sa, Rodica Odobescu, este sora Danei Năstase, soția fostului premier al României.

În dreptul acționarilor mai sunt trecute 8 persoane fizice și 52 de persoane juridice. Pe lângă Odobescu, singura persoană fizică care depășește 5% din acțiuni, mai exact peste 9%, era fostul director general Nicolae Mușat.

Achitat în megadosarul Carpatica ASF

Amintim că, în anul 2017, Dan Odobescu a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul Carpatica ASF. El fusese acuzat de procurori că s-ar fi angajat să intervină pe lângă mai mulți asiguratori pentru a-l vota pe Radu Mustățea în fruntea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România. În acest dosar au fost inculpate alte cinci persoane: Ilie Carabulea, proprietar Atlassib, Transcar și Carpatica Asigurări, Marian Mîrzac, fost director Carpatica, Radu Mustățea, membru CA Carpatica, Ana-Ina Crudu, fost director Carpatica și Ioan Dacian Vinereanu.

„În data de 16 decembrie 2013, conformându-se acestei solicitări, Moldoveanu Corneliu Silviu i-a cerut lui Odobescu Dan, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti și proprietar al unei societăți de asigurări, să intervină pe lângă diverşi asiguratori, astfel încât să le schimbe intenția de vot în favoarea lui Mustăţea Radu. În baza acestei înţelegeri infracţionale, Odobescu Dan s-a angajat efectiv să determine persoanele împuternicite reprezentând 3 societăţi de asigurări să îl voteze pe Mustăţea Radu”, se arată în comunicatul DNA.