Cine este noul ambasador al României în SUA! L-a înlocuit pe George Maior și este foarte apropiat de Klaus Iohannis

26 feb. 2021
Cine este noul ambasador al României în SUA! L-a înlocuit pe George Maior și este foarte apropiat de Klaus Iohannis
Delegația Comisiei de la Veneția la Palatul Cotroceni (Sursa foto: Dragos Asaftei/13 septembrie 2018)

Așa cum era de așteptat, George Maior, fostul șef al SRI a fost chemat în țară de președintele Klaus Iohannis și nu va mai ocupa postul de ambasador al României în Statele Unite ale Americii. Numele înlocuitorului său a fost o mare supriză. Se zvonea că Ana Birchall va primi acest post, fiind recunoscută ca având relații foarte bune cu partea americană, dar în cele din urmă s-a decis ca Andrei Muraru să ocupe această funcție.

Acesta este un apropiat al președintelui Klaus Iohannis și a fost numit Consilier Prezidențial la data de 22 decembrie 2014. În ceea ce-l privește pe George Maior se pare că acesta va fi ambasador la Aman, în Iordania, confrom mai multor surse diplomatice, consultate de voceabanilor.ro.

Cine este Andrei Muraru, noul ambasador al României în SUA

Andrei Muraru are 38 de ani și a terminat în anul 2005, cu succes studiile Facultății de Istorie, iar apoi a absolvit programul de master „Românii și Europa” în anul 2007. De asemenea, din 2011 este doctor în Istorie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Andrei Muraru

Andrei Muraru a colaborat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă din anul 2006, de când acesta a luat naștere. El a fost mai întâi angajat ca expert, iar apoi a devenit cercetător la președinte executiv (2012-2014).

Între anii 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. De asemenea a fost membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (2014). În perioada iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al președintelui Partidului Național Liberal, Klaus Iohannis.

A fost decorat de Regele Mihai

Astăzi Andrei Muraru mai este și lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Cel care va fi noul ambasador al României în SUA are un CV foarte bogat și în ceea ce privește bursele de care a beneficiat. El fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (Erasmus-Socrates, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, 2010-2011). A beneficiat, de asemenea, de o bursă doctorală finanţată prin programul POSDRU (2008-2011) A obținut recent o bursă postdoctorală la Yad Vashem – The International Institute for Holocaust Research pentru anul 2020.

Andrei Muraru a fost decorat și de Regele Mihai pentru contribuția adusă la cunoașterea istoriei monarhiei din România cu medalia „Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) și pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofițer (2015). În 2019, Andrei Muraru a fost decorat de Președintele Italiei, Sergio Mattarella, cu Grande Ufficiale Ordine al Merito della Repubblica Italiana.